Värmeslag hos smådjur

Många av våra smådjur är känsliga för värme. Värmeslag hos bland annat kaniner och marsvin är relativt vanligt eftersom de inte har ett särskilt bra system för att reglera sin kroppstemperatur. Såhär undviker du att ditt djur drabbas. 

Värmeslag innebär att kroppen inte klarar av att reglera värmen och helt enkelt blir överhettad. Det är ett tillstånd som snabbt kan bli mycket allvarligt och i värsta fall leda till döden. Symtom på värmeslag hos smådjur är bland annat; minskad aptit, flåsningar, dreglande och utmattning. 

Kan inte svettas 
Smådjur kan inte svettas eller hässja som till exempel hundar gör, därför kan det gå väldigt fort för dem att insjukna. Har du ditt djur i en bur har den kanske inte heller alltid möjlighet att själv söka skugga. Djur som inte svettas reglerar ofta sin temperatur genom att samverka med sin omgivning och försöker istället leda bort värmen ifrån kroppen på olika sätt. Kaniner kan man till exempel se liggandes platt mot underlaget efter att de grävt bort spån och halm. Det kan se charmigt ut men betyder att kaninen är för varm och försöker leda bort värmen från magen.

Om olyckan är framme 
Om du misstänker att ditt djur har fått värmeslag ska du kontakta veterinär direkt. Har du en kanin kan du själv hjälpa till genom att försiktigt skölja öronen med svalt, men inte iskallt, vatten. På marsvin kan du spraya lite försiktigt med vatten eller linda in det i en våt handduk. 

Såhär undviker du att ditt djur drabbas
Du kan hjälpa ditt djur att inte drabbas av värmeslag på flera olika sätt. Om du har ditt smådjur i en bur är det jätteviktigt att buren inte står i direkt solljus, oavsett om buren står inomhus eller utomhus. Se till djuret flera gånger varje dag. Tänk på att solen flyttar sig under dagen! Har du buren utomhus ska den stå i skuggan och gärna där det fläktar lite. Inomhus ska buren stå i det svalaste rummet, dra för gardiner och öppna fönster. Tänk likadant om du har frigående smådjur. Självklart ska ditt djur alltid ha tillgång till friskt vatten. 

Du kan också förse ditt djur med olika material och underlag som ger svalka. Ett exempel är ren fuktig jord eller sand som djuret kan ligga i. Stenplattor i skuggan kan bli skönt kalla och fungera svalkande. Halm och spån fungerar isolerande. Tänk material som man helt enkelt själv känner är skönt att sitta och ligga på under varma dagar. Se dock upp med att ge för kalla saker till ditt djur, till exempel kylklampar, då det kan finnas risk för frysskador.   

Du kan läsa mer om skötselråd av marsvin och kanin här. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring