Gerbilen - en social och pigg liten gnagare

Den lilla gnagaren gerbil, eller ökenråtta som den också kallas, är en lätthanterlig, pigg och nyfiken liten krabat med silkeslen päls. 

Gerbiler är sociala och aktiva flockdjur som tycker om att tvätta varandra, leka tillsammans och sova tätt ihop. De ska inte bo ensamma, därför ska du alltid ha minst två gerbiler av samma kön (om du inte vill ha ungar). De är aktiva både på dagen och på natten och behöver mycket motion. En gerbil lever i regel mellan två till fyra år och väger någonstans mellan 50 och 130 gram. 

Inredning och aktivering 
Buren måste vara tillräckligt stor för att gerbilerna ska kunna röra sig fritt, klättra och gräva. Ta reda på vilka minimimått som gäller. Se upp med gallerburar då gerbilens vassa tänder lätt gnager hål i gallret. Botten av buren ska ha ett ordentligt och djupt lager med strö så att de kan gräva mysiga gångar. Lägg gärna in olika tunnlar och hus i buren för att se till att det finns gömställen med skydd från dagsljus. Välj material som trä och kartong. Tomma toarullar eller hushållsrullar fungerar utmärkt. 

Det är omtvistat om man ska ha ett springhjul till sina gerbiler. De hamnar lätt i ett tvångsmässigt beteende där de springer och glömmer av att äta eller göra andra saker. Hjulen är dessutom ofta anpassade till mindre gnagare som hamstrar. Om du ska ha ett hjul till dina gerbiler, se då till att det är tillräckligt stort så att inte svansen och ryggen får skador. Rådgör med någon kunnig personal i djuraffären. 

Gerbiler älskar att gnaga och gräva. Kartongbitar och hushållspapper fungerar fint som material till att bädda och fixa. De river och gnager av små bitar som de sen gör små bon med. Ett sandbad där de kan tvätta sig brukar också vara en uppskattad sysselsättning. Välj finkornig chinchillasand. Buren ska städas minst en gång per vecka. 

Gerbilens mat
Pellets anpassat för gnagare ska utgöra basen i födan. Du kan också komplettera  med lite grönsaker och frukt i små mängder. Se upp med gnagarblandning som ofta  innehåller mycket socker och fett. Vattnet ska bytas varje dag. Då gerbiler har ett stort gnagbehov kan du också ge dem pinnar och grenar från lövträd som de kan gnaga på. Solrosfrön och jordnötter är godis för gerbiler, men låt dem inte få för mycket eftersom den höga fetthalten gör att de lätt går upp i vikt.

Sjukdomar och hälsa
Gerbiler är liksom andra bytesdjur experter på att dölja att de mår dåligt. Var uppmärksam på om den ändrar sitt beteende, blir hängig och inte vill äta eller dricka. Om nosen blir röd och irriterad kan det vara allergi mot det strö du använder. Lyft aldrig upp dina gerbiler i svansen, då kan huden på svansen ramla av. Det bästa sättet att lyfta upp en gerbil är att kupa handflatan och försiktigt skopa upp dem. Det brukar inte vara nödvändigt att tvätta eller klippa klorna på gerbiler. Detta förutsätter dock att du tar väl hand om städning av buren. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring