Minskad stress och förbättrad smärtlindring

Patricia Hedenqvist, veterinär och docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), har fått stipendium från Svelands Stiftelse för att forska i smärtlindrande behandling på kaniner med syfte att öka kaniners välmående. I samma projekt undersöktes om klickerträning kan användas för att minska stress hos kaninen.

Svelands Stiftelse för djurens hälsa och livskvalitet främjar vetenskaplig forskning och utveckling som har betydelse för djurs hälsa ur ett etiskt och medicinskt perspektiv. Varje år överförs en andel av årets vinst från Sveland Djurförsäkringar till stiftelsen.

Studien grundar sig i att det har saknats tillförlitliga studier över hur smärtlindrande läkemedel tas upp i kaniner efter exempelvis operation eller vid sjukdom. Det gör att de kan få otillräcklig smärtlindring och lida i onödan.

Minskad stress
Kaniner är utpräglade flyktdjur som lätt blir skrämda vid ljud, rörelser och infångning. Om en kanin blir sjuk eller skadad och behöver tas till veterinär kan det upplevas som ett stressande moment för kaninen och göra den svår att hantera. Klickerträning skulle kunna användas i förebyggande syfte för att göra kaniner mer lätthanterade och mindre stressade vid veterinärbesök. Två masterstudenter på SLU undersökte om kaniner lät sig klickertränas och studien visade att det går och att kaniner är olika lättränade.

Klickerträna din kanin med följande steg!

Bygga upp förtroende. Erbjud kaninen godis ur din hand. Börja med att klicka när kaninen äter godiset. När kaninen blir tryggare kan du klicka så fort kaninen tar godiset från handen.

Lär kaninen att följa ett föremål. Använd en pekpinne eller något annat föremål som du har hemma för att lära kaninen att följa den med nosen. Börja med att klicka och ge godis när kaninen nosar på föremålet. När kaninen förstått att den ska nosa på den så ökar du avståndet mellan kanin och föremålet. Det gör att kaninen måste röra sig en längre sträcka för att nå den.    

Lär kaninen att bli lyft i handduk. Först lär du kaninen, med hjälp av pekpinnen, att sätta sig på en handduk som ligger på golvet. Klicka och ge godis när kaninen sitter på handduken. Nästa steg är att vika upp ändarna på handduken upp mot kaninen. Svårigheten ökas tills kaninen kan lindas in i handduken helt. Klicka och ge kaninen godis när den är inlindad, och lugn, i handduken. Därefter ska kaninen lindas in i handduken och lyftas en kort bit ovanför marken. Klicka och ge godis när kaninen är tillbaks på marken.

 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring