Hört talas om degu?

Ett av alla de smådjur vi på Sveland försäkrar är den lilla gnagaren degu. Deguer kan bli uppskattade familjemedlemmar, men det finns en del att tänka på om du vill hålla de små råttorna som sällskapsdjur. 

Degun är en buskråtta från Chile som är närmast släkt med marsvin och chinchilla. Den kom till Europa på 1950-talet, då främst för att användas som försöksdjur inom diabetesforskning. I Sverige hålls de idag som sällskapsdjur, men det krävs lite jobb för att få dem helt tama. 

Vill inte vara ensamma
Deguer är pigga och intelligenta små krabater som lever mellan ungefär sju till tio år. De lever i grupper och varken vill eller ska vara ensamma. En degu behöver minst en kompis av samma kön, men trivs bäst i grupper om tre eller fler. Eftersom de har ett stort gnagbehov och tänderna ständigt växer behöver de pinnar att gnaga på. Se upp med pinnar från barrträd, päronträd och stenfruktsträd, eftersom träden har ämnen som deguer är känsliga mot. En skål med finkornig sand som de kan bada och tvätta sig i är också nödvändigt att ha i buren. 

Diabetes en vanlig sjukdom 
En vanlig sjukdom som drabbar deguer är diabetes. Därför måste du ta stor hänsyn till detta när det gäller kosten och absolut inte ge dem sockerrika livsmedel. Ört- och bladblandningar finns att köpa i zoo-butiker och deguerna ska alltid ha tillgång till hö som bas i sin föda. Små bitar knäckebröd, grönsaksbitar eller nötter kan ges som godis, men bara i små mängder.  

Aktivering är viktigt
Deguer må vara små, men som alla djur behöver de aktiveras för att må bra. Inred buren med strö, tunnlar, lådor och inredning som de kan klättra på. Ett hamsterhjul är ett måste. Två uppskattade aktiveringslekar är tomma toarullar med godis i eller att strö ut maten för att stimulera deras naturliga beteende att söka efter föda. Det bästa sättet att bli vän med en degu är att mata den med något gott ur handen. Så småningom kan du börja klia den bakom örat och när den hoppar upp i din hand, då har du en ny mjuk kompis.