Vad kostar en kattförsäkring?

Priset på en kattförsäkring beror på flera olika faktorer. Här går vi igenom hur du själv kan påverka kostnaden och hur du kan tänka när du väljer kattförsäkring. Du kan alltid höra av dig till oss på Sveland för personlig rådgivning kring vilken försäkring du ska välja. 

Varför ska man försäkra sin katt?
Katter kan, liksom vi människor, bli sjuka eller skada sig. Vanliga orsaker till att katter behöver besöka veterinären är till exempel sårskador, ormbett och juvertumörer. En försäkring gör bland annat att du får hjälp med att betala veterinärkostnaderna som ibland kan bli mycket höga. Här kan du läsa mer om vanliga orsaker till att katter behöver besöka veterinären och vad det kan kosta. 

Om du väljer till en livförsäkring kan du få ersättning om din katt insjuknar eller skadas så svårt att den omedelbart avlider eller måste avlivas. En användbarhetsförsäkring kan ge ersättning om katten förlorar betydelsefull fortplantningsegenskap. 

Hur väljer jag försäkring till min katt?
Det finns några saker du behöver ta ställning till när du väljer försäkring. Hur mycket är du beredd att själv betala hos veterinären? Vad ingår i försäkringen och vad vill du ska ingå? Olika försäkringar täcker nämligen olika mycket. Det går också att göra vissa tillval till försäkringen om du vill kunna få ersättning för till exempel medicin och rehabilitering. 

Vi och våra ombud är experter på kattförsäkringar och finns alltid tillgängliga för att hjälpa dig att välja rätt försäkring till din katt.

Vad kostar det att försäkra sin katt?
Försäkringspremien, det vill säga kostnaden för försäkringen, baseras på kattens ras och kön, var du bor och vilken sorts försäkring du väljer. Försäkringspremien påverkas sedan framförallt av vilket ersättningsbelopp och vilken självrisk du väljer. Ett lägre ersättningsbelopp gör till exempel att premien blir lägre, men den täcker kanske inte alla veterinärkostnader. Ett högre ersättningsbelopp gör att premien blir högre men täcker troligen stora delar av kostnaden hos veterinären.

Alla kattförsäkringar har en fast och en rörlig självrisk, det är den delen du själv betalar hos veterinären. Väljer du en lägre självrisk blir premien högre, men du behöver inte betala en så stor del av kostnaden hos veterinären själv. Väljer du en högre självrisk blir premien lägre men du får själv betala mer av veterinärkostnaden. 

Hur lång är min självriskperiod?
Alla våra försäkringar har en självriskperiod på 180 dagar. Undantag gäller dock för de försäkringar som inte längre går att nyteckna och för de försäkringar som ännu inte har förnyats under 2024: Maximal, samt Favorit och Katteri som ännu inte förnyats under 2024 (125 dagars självriskperiod).

Självriskperioden startar vid det första behandlingstillfället hos veterinären. Du betalar då en fast självrisk och en rörlig självrisk samt de kostnader som inte ersätts av försäkringen.

Du betalar bara den fasta självrisken en gång inom självriskperioden, även om du besöker veterinären flera gånger inom perioden för olika skador. Den rörliga självrisken betalar du vid varje besök.

Kostnadsexempel vid försäkring med fast självrisk på 1 900 kr och rörlig självrisk på 15 procent:
Om veterinärbesöket kostar 20 000 kr betalar du 1 900 kr i fast självrisk. På de resterande 18 100 kr (20 000–1 900) betalar du 15 procent, d.v.s. 2 715 kr. Försäkringen ersätter 15 385 kr, totalt betalar du 6 515 kr själv.

Relaterade artikelar:
Hur fungerar en kattförsäkring? | Sveland Djurförsäkringar
Hitta den bästa kattförsäkringen för dig | Sveland Djurförsäkringar
Svelands Lilla Försäkringsskola | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring