Ta hand om katten i vinter

På vintern får katter tjockare päls som hjälper till att hålla temperaturen när det är kallt. Men även katter kan frysa och vid riktigt låga temperaturer riskerar de till och med att fara illa. Vad ska du som kattägare tänka på för att göra det så bekvämt som möjligt för din kisse när kylan kommer? 

De flesta katter älskar som bekant värme och vill helst inte gå ut över huvud taget under de kallaste månaderna. Se därför till att din innekatt har en varm och ombonad plats att gå till genom att till exempel ställa fram en mysig bädd med lite mjuka filtar. Glöm inte heller bort att ge din innekatt lek och stimulans en liten stund varje dag. Här kan du läsa om leksaker till katten och här hittar du vår artikel om hur du aktiverar innekatten. 

Var uppmärksam på utekatten
Har du en utekatt är det viktigt att du är uppmärksam på när den signalerar att den vill komma in och värma sig. Har du inte möjlighet att vara hemma och släppa in din katt kan du installera en kattlucka eller göra iordning en varm och isolerad plats på ett skyddat ställe under tak, till exempel i ett garage. Lämna aldrig en katt ensam ute i kylan utan att den själv kan ta sig in eller söka skydd. En katt som blir kraftigt nedkyld under lång tid riskerar att få förfrysningsskador på både öron, svans och trampdynor.  

Se upp med glykol 
Det är inte bara kylan som kan ställa till det för missarna under vintern. Glykol som finns i kylarvätska kan slickas upp från marken och orsaka förgiftning hos både katt och hund. Det räcker med mycket små mängder för att katten ska bli rejält dålig och i värsta fall dö. De vanligaste symptomen på glykolförgiftning är bland annat kräkningar, flämtningar, trötthet och vinglighet. Om du misstänker att ditt djur fått i sig glykol ska du kontakta veterinär direkt. Läs mer om glykol här. 

Inte bara elände
Vintern innebär inte bara elände och faror för missarna. Det kan också vara väldigt roligt för en katt att få leka i snön en stund. Se bara till att den har möjlighet att värma sig efteråt, varför inte i ett mysigt och varmt människoknä?

Fler tips:

  • Titta en extra gång i motorutrymmet, under bilen och ovanpå hjulen innan du startar bilen. Katter tycker om att lägga sig och sova i trånga varma utrymmen som dessa.
  • Använd ett halsband med reflex på din katt om den är ute när det är mörkt. 
  • Var extra uppmärksam om du har en väldigt ung eller gammal katt. De kan inte hålla värmen lika bra som andra katter.  

 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Kattförsäkring Olycksfall

Vår kattförsäkring med låg kostnad ger ett prisvärt skydd vid olycksfall

20 000 kronor i veterinärvård livet ut ​

Ersätter trafikskador, bitskador och förgiftningar