Övervikt hos katter

Övervikt har kommit att bli ett stort hälsoproblem bland våra katter. Precis som hos människor, beror övervikt på orsaker som för mycket mat och för lite motion. Sveland Djurförsäkringars veterinär Per Josefsson delar med sig av sina tips och råd.

I en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet sågs övervikt hos upp emot hälften av de katter som besökte Universitetsdjursjukhuset vid SLU. Riskfaktorer för övervikt är att vara medelålders, kastrerad och av hankön. 

Om katten är överviktig kan den inte bara få minskad livslängd och försämrad livskvalitet, det kan också medföra ett flertal följdsjukdomar och skador. Katten kan bland annat drabbas av överbelastning av leder, hjärt- och lungproblem samt ökad risk för diabetes. Misstänker du att din katt har överviktsrelaterade problem bör du kontakta din veterinär.

Undvik det lilla extra
För att förhindra att din katt blir överviktig kan du undvika att ge det där lilla extra godiset till katten. Vill man ändå ge något gott som belöning finns det lågkalorigodis som är speciellt anpassat till katter. Passa också gärna på att aktivera katten genom att låta den jobba för födan på olika sätt. Tänk också på att ge katten ett bra foder anpassat för dess ålder och aktivitetsnivå. 

Aktivera katten
Understimulerade innekatter lider oftare av övervikt än aktiva utekatter. Som kattägare är det därför viktigt att aktivera innekatten på olika sätt för att hålla djuret i bra form. Det kan man göra genom att erbjuda exempelvis klätterställningar. En annan effektiv metod för att en innekatt ska gå ner i vikt är att gå promenader med katten i koppel. Är katten kraftigt överviktig kan simträning vara en bra rehabiliteringsform.