När katten löper

Är din honkatt extra gosig, jamar högljutt, stryker sig intensivt mot möbler och kanske börjar markera inne? Då är hon förmodligen inne i ett löp. 

När dagarna blir längre och ljusare är det många honkatter som börjar löpa. Utekatter styrs mer av årstider och ljus än vad innekatter gör. Som kattägare är du ansvarig för att se till att din katt inte oplanerat förökar sig genom att kastrera din katt eller ge den p-piller. Se till att hålla den inomhus under löpet för att slippa oönskade kattungar. Att sedan boka tid för kastration är en god idé om du inte ska avla.

Det är vanligt att katten löper första gången när hon är ungefär sex till nio månader gammal, men det kan ske både tidigare och senare. Löpens längd, hur ofta de sker och hur katten beter sig under löp skiljer sig från individ till individ. Vissa honkatter löper från och till under hela året och vissa löper bara en gång per år. Ett löp kan vara från några dagar upp till flera veckor. 

Vanliga tecken på löp
Ett löp kännetecknas ofta av att katten jamar eller ylar högt och intensivt. Katten kan få minskad aptit, tappa päls, gå ned i vikt och bete sig rastlöst. Ett annat vanligt tecken är att stryka kroppen, framförallt bakdelen, mot möbler eller människor. Katter blöder inte under löpet eftersom de inte får ägglossning förrän efter att en parning skett. Tiden då honan är redo för parning kallas för höglöp. Ofta varar ett höglöp i fem till tio dagar, men även detta skiljer sig åt mellan olika individer. 

Var på din vakt! Hankatter är ofta på jakt efter honor som löper. 

Obs! Om du märker av ovanliga blödningar från din hon- eller hankatt ska du kontakta veterinären.

Kastrering och p-piller 
Löpen kan vara stressande och jobbiga för både djur och ägare. Om du inte har planerat att avla på katten kan det vara bra att kastrera henne. Det innebär att en veterinär opererar bort livmoder och äggstockar. 

Kastrera katten innan eller efter att hon löpt för första gången. Veterinärer rekommenderar att du väntar minst en månad efter att katten löper för första gången. Detta är på grund av att katter som kastreras när de löper kan få ökade blödningar och utsätts för högre risk under ingreppet.

Ett annat alternativ är p-piller, men det har visat sig att användning av p-piller under lång tid ökar risken för juvertumörer och livmoderinflammation. 

Har katten ont när hon löper?
Att katten löper är en normal del av livet. Att löpa är vanligtvis inte smärtsamt för katten, även om hon kan känna sig lite obekväm. När din katt som löper ”ylar” högljutt är detta hennes sätt att attrahera en potentiell älskare och alltså inget tecken på smärta.

Så lugnar du en katt som löper
Att löpa gör vanligtvis inte ont, men det kan vara nödvändigt att lugna din katt när hon löper. Här kommer några tips:

  • håll din honkatt på avstånd från hankatter
  • låt henne sitta på en värmedyna, varm handduk eller värmefilt
  • försök med kattmynta
  • använd Feliway eller andra syntetiska katt-feromoner
  • håll kattlådan ren
  • lek med katten

Kan hankatter löpa?
Det är endast honkatter som löper. Dock blir hankatter som inte har kastrerats könsmogna ungefär samtidigt som honkatter, vid fyra till sju månader. Det kan innebära att din hankatt börjar markera sitt revir med urin eller springa bort för att leta efter en honkatt att para sig med. 

Relaterad artikel
Id-märk och registrera din katt | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring