Kräkning och diarré hos katt

Att katter ibland kräks upp små hårbollar eller får uppstötningar är inte ovanligt. Det är om den drabbas av akuta och ihållande kräkningar eller diarréer som du ska vara extra uppmärksam. 

Akuta kräkningar och diarréer går oftast över av sig själv inom 48 timmar. Om katten bara kräks någon eller några gånger, verkar pigg i övrigt och inte har andra symptom kan du börja med att själv behandla den hemma med små portioner skonkost. Skonkosten kan bestå av till exempel kokt vit fisk, kokt vitt ris eller specialfoder som går att köpa hos veterinär. Ge maten i mycket små portioner flera gånger om dagen och öka på mängden allt eftersom symtomen avtar. Om katten däremot kräks intensivt, verkar mycket trött och hängig, inte vill äta eller kräks upp blod ska du kontakta veterinär. Likaså om symtomen inte går över inom 48 timmar. Detta gäller även vid diarré eller om avföringen är svart eller blodblandad.  

Se upp med uttorkning
Det är väldigt viktigt att katten får i sig ordentligt med vätska för att undvika uttorkning. Tecken på uttorkning är bland annat insjunkna ögon, att katten blir trött och hängig och får bleka slemhinnor. Sök alltid vård om du tror att din katt är uttorkad. Om en kattunge eller en gammal katt kräks eller har diarré ska du vara extra uppmärksam. Unga och gamla katter har sämre motståndskraft och blir lättare uttorkade än andra katter. 

Flera orsaker 
Kräkning och diarré hos katt beror ofta på att den ätit något olämpligt. Här kan du läsa om farliga livsmedel för katter. Om katten kräks intensivt utan att ha diarré kan ett främmande föremål ha fastnat i tarmen. Om du vet eller misstänker att så är fallet ska du kontakta veterinär direkt. Symptomen kan också orsakas av till exempel mask och parasiter, tumörer, magkatarr, förgiftning eller infektioner. Det finns en rad olika ämnen som kan ge upphov till förgiftning hos katt. Några av dem är glykol, läkemedel och vissa växter.   

Se till att vara noga med hygienen när din katt är sjuk. Tvätta händerna noggrant och försök om möjligt att inte låta den sjuka katten träffa andra katter innan du vet vad symtomen beror på.