Etologen om hur man blir kompis med katten

Denna artikel ingår i vår artikelserie "Frågor och svar om katten", där vi sammanställt några av de frågor som vår profil, etolog Emma Almquist svarat på under populära kattwebbinar. Denna artikel svarar på de frågor som ställdes under webbinaret "Bli kompis med katten".

Jag har två katter, en hona och en hane. Hanen tar väldigt mycket plats och puttar gärna bort honan när hon försöker gosa. Vad kan jag göra?
Man kan ge hanen något annat att göra en liten stund och passa på att ge honan kel och uppmärksamhet. Man kan också göra så att två personer kan kela med varsin katt. Men det är viktigt att visa hanen att han inte förlorar och nödvändigtvis går miste om kel, när du myser med den andra katten. Att du helt enkelt visar att det går att kela med båda samtidigt, på varsin sida, och på så vis ser till så att båda får utrymme.

Säkerställ också att hanen får kel i andra situationer, och inte bara när han väljer att putta bort honan. Om han upplever att det är det enda sättet att få kel på, så kan han lätt sätta det i system. Så se till att även överösa hanen med kel, så att han lär sig att han inte behöver knuffa och putta för att få vara med.

Beteenden

Våra katter har helt tappat intresset för godis, vad kan det bero på?
Det kan bero på olika saker, men är det vuxna katter som från en dag till en annan slutar att ta emot godsaker, så skulle jag ha lite koll på dem. Vuxna katter som ändrar beteende håller jag alltid ett extra öga på, rent hälsomässigt eftersom de normalt ska vara ganska så stadiga. 

Det kan handla om att katten vill ha något annat än det godis som erbjuds. Katter är generellt mer kräsna än hundar. Tänk också på att förvara kattgodiset så lufttätt som möjligt, för att det inte ska tappa i smak och doft väldigt fort.

Vissa katter hatar variation medan andra älskar det. Så testa dig fram och ha minst tre olika godisar hemma för att se vad som faller just din katt i smaken. 

Vi har tidigare gett våra katter fri tillgång till torrfoder, men har nu begränsat matintaget. Våra katter har då börjat attackera våra ben/fötter. Vad kan vi göra?
Katter ska gärna äta små portioner, ofta. Så det är på många sätt rätt att inte ge fri tillgång till maten. Katter har ju en tendens att gå upp i vikt och få problem med övervikt.

I detta fall skulle jag tro att det handlar om att katterna tidigare ägnat tiden åt att äta som en form av tidsfördriv. Så det är möjligt att de är lite frustrerade över att de inte längre kan äta när de vill, vilket kan göra dem lite understimulerade. Ge dem något annat att sysselsätta sig med. Läs gärna Svelands artikel om aktivering för innekatten här

Våra katter bits/nafsar gärna, varför kommer detta beteende?
Fundera på vad som händer runtomkring, i miljön, om det är något som kan skapa oro och stress hos katterna. För gärna lite kattdagbok, vad som händer precis innan och efter att katten bits/nafsar, om det går att se ett mönster i vad det är som kan stressa upp dem.

Det är också vanligt att man låter en kattunge eller ungkatt leka med ens händer och fötter, vilket jag starkt avråder från. Detta kan lätt kan skapa en ovana hos katten, i form av att de sätter tänderna i en så fort de är på bushumör, helt enkelt för att det är så de tror att man leker.

Det brukar också fungera väldigt dåligt att knäppa till eller fräsa på katten när de tar till detta beteende. Då är det bättre att ta undan händerna i utbyte mot en kattleksak. Är det en vuxen katt som inte gjort så här innan, plötsligt börjar bita och nafsa i konstiga situationer, så skulle jag kolla med en veterinär för att utesluta att katten inte har ont någonstans.

Vår katt har bott hos en annan familjemedlem ett tag, men ska nu flytta hem igen - hur kan jag på bästa sätt bygga upp relationen igen?
Vissa katter är så pass känsliga att de kan bli uppstressade och oroliga så fort man flyttar på en möbel eller byter ut soffkuddarna. Med andra ord; underskatta inte kattens behov av en trygg bas. Så i detta fall, se till så att du får med dig något från familjemedlemmens hem, där katten har bott ett tag.

Det kan också vara bra att låta katten vara i en avgränsad del av huset i början, just för att ge den en trygg bas och succesivt låta den få utforska hemmet på nytt. Lyssna in din katt och ge den de förutsättningar som du tror blir bäst. Det är också bra att ge katten lite ensamtid och i lugn och ro ge den möjlighet att få känna in och utforska.

I en del fall hade jag också rekommenderat att placera ut lite feromoner i hemmet, som t.ex. Feliway Classic. Det kan också vara bra att sätta ut extra kattlådor, om ens katt tenderar att bli lite ”icke-rumsren” när den blir stressad.

Det är också alltid bra att ge lite godsaker och erbjuda både träning och lek, som fungerar relationsbyggande mellan dig och din katt.

Vi har två hankatter, den ena kissar och bajsar utanför lådan och är dålig på att krafsa efter sig. Vi har testat allt: byta sand, flyttat runt lådorna etc. Varför händer detta?
Det kan bero på massor av saker. Kattlåde-situationer har ett väldigt brett spektrum. Er situatuion kan vara ett resultat av en sådan liten sak som att ni kanske bytt ut en fåtölj, vilket gör katten lite orolig och får den att börja skvätta utanför lådan. Men om det inte alltid har varit att den ibland blir lite extra orolig och olyckor sker, så skulle jag kolla med en veterinär. Detta för att utesluta att han har ont någonstans eller har något på gång i ändtarm eller urinvägar.

Det kan också vara bra att kolla på själva lådan. Kanske hade katten föredragit en större låda? En kattlåda ska vara 1,5 x kattens längd från nos till svansbas. Så att katten kan röra sig, vända sig om och sträcka ut sig när de gräver. Se också till så att ni har flera kattlådor i hemmet, minst tre om ni har två katter. Det är också bra att utreda och observera om den andra katten vaktar kattlådorna, vilket gör det svårare för katten att komma till.  

Ta del av hela artikelserien Frågor och svar om katten här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring