En katt till kaffet

Tänk dig att få njuta av en god kopp kaffe samtidigt som en mjuk katt ligger i ditt knä och spinner. Visst låter det mysigt? På kattcaféet Purrfect café är det precis vad du kan göra, och det bästa av allt är att missarna också kan adopteras. Sveland har varit med från start genom att bidra med gratis försäkringar till katterna som bor på caféet.  

Den 30 september 2021 slog Alice och Rebecca upp portarna till Purrfect Café; en fristad för hemlösa katter och fikasugna människor. På caféet bor katter som väntar på sin ”purrfect match”, det vill säga någon som kan erbjuda dem ett nytt för-alltid-hem. Katterna kommer från katthem eller kattorganisationer med jourverksamhet, men också genom privatpersoner. 

– Vi är jätteglada för samarbetet med Sveland. Redan innan vi startade kattcafé visste vi hur hög kundnöjdhet ni har. Det känns också extra tryggt att anlita ett försäkringsbolag som specialiserar sig på just husdjur och där handläggarna själva har förståelse för djurägares känslor kring sina djur.  

Båda caféägarna har en lång erfarenhet av djursjukvård och brinner för att höja kattens status i samhället, samtidigt som de vill bidra till att lindra stress, sorg eller ensamhet hos besökarna som kommer dit för att fika. På caféet kan du fika i en mysig atmosfär samtidigt som du umgås med adopterbara katter. Precis som vi på Sveland, anser Alice och Rebecca att kunskap är ett av de bästa sätten att skapa förutsättningar att leva ett hållbart liv tillsammans med sin katt, till exempel genom att förebygga sjukdomar och skador.  

– Ett hållbart kattägande för oss är ett kattägande som är väl genomtänkt och planerat. Den som informeras om vad det innebär att skaffa och äga katt är bättre förberedd att hjälpa sin fyrbenta vän genom livets alla händelser. Våra värderingar är lika Svelands, och detta känner vi är viktigt för att våra gemensamma kunder och gäster ska få den trygghet och professionalism vi erbjuder i frågan om att skaffa eller äga katt.  

Intresse och engagemang viktigast 
Katterna får bo på caféet i minst två till tre månader innan de adopteras bort. Under den tiden får personalen möjlighet att lära känna katternas personligheter och behov, vilket gör det enklare att sedan matcha ihop rätt katt med rätt person. Om en cafégäst fattar tyckte för någon av katterna kan hon eller han lämna in en intresseanmälan via caféets hemsida.  

– Det finns inget krav på att man ska ha haft katt innan, det absolut viktigaste är att man har ett engagemang och ett intresse för att bli kattägare. Vi går regelbundet igenom de intresseanmälningar vi har fått in och matchar ihop våra katter med de vi tror passar bäst som deras nya för-alltid-hem. Därefter gör vi alltid ett hembesök där vi pratar om vad det innebär att ha katt och vad man behöver tänka på inför adoptionen, berättar Alice.  

Inför en eventuell kattadoption är det viktigt att man har förståelse för att det kan ta lite tid för katten att vänja sig vid sitt nya hem och bli helt bekväm. Därför måste den nya ägaren vara beredd på stor lyhördhet inför kattens behov.  

– 
Det är viktigt att ha med sig att tanken är att katterna ska adopteras till ett hem där de ska stanna resten av sina liv. De ska inte behöva flytta igen. En katt kan bli 20 år gammal och är ingen slit-och-släng vara, säger Rebecca.  

Hon påpekar att det är en vanlig missuppfattning att katter klarar sig själva. Tvärtom behöver de oss människor för att må bra.  

– Man får inte heller glömma att det kostar att ha katt. Mat, vaccinationer, försäkringar och veterinärvård kan bli dyrt om man har otur, fyller Alice i.   

Så här kan du förbereda dig  
Om man väntar på att få hem en ny liten familjemedlem är det bra att förbereda sig. Alice och Rebecca tipsar om att inhandla lite utrustning som till exempel kattlåda och klösträd. De rekommenderar också sina kunder att installera lugnande feromoner i vägguttagen.  

– 
Det är även bra att försöka planera in att vara hemma lite mer de första dagarna. Vi skickar alltid med lite foder och delar med oss av vår kunskap om katter, till exempel hur man ser om katten mår dåligt och vad man kan göra då, berättar Rebecca.  

Ökat hållbarthetsintresse 
Alice och Rebecca menar att de märkt av en större medvetenhet kring hållbarhet i samhället i stort, och att det går hand i hand med att adoptera en vuxen katt från ett katthem eller kattcafé.  

– 
Fördelen med att adoptera en vuxen katt är att man vet lite mer vad man får eftersom de har utvecklat sin personlighet. Många tycker också att det känns bra att hjälpa en katt som övergivits, och det är ju också en hållbar sak att göra, det finns så många katter som behöver ett nytt hem.   


Purrfect cafés bästa tips till dig som vill adoptera en katt  

  1. Skaffa kunskap om vad det innebär att ha katt. 

  1. Tänk noggrant igenom om du har tid och råd att ha katt.  

Läs mer:

Foto: Julio Chang och Purrfect café 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00