Att föra samman två katter

En katt som varit i en familj länge tycker vanligtvis inte om när en ny katt kommer och stör. Den gamla katten tycker att den har ensamrätt på huset eller lägenheten som den bor i, vilket inte är konstigt eftersom katter inte tycker om att dela sitt revir med andra.

När en ny familjemedlem ska bosätta sig, försvarar den nuvarande katten sitt revir på alla tänkbara sätt. Då är det lätt att konflikter och bråk uppstår mellan katterna. När man som kattägare ska få två katter att tillslut bli vänner, är det viktigt att ha tålamod. Det kan ta allt från två veckor till flera månader innan katterna vänjer sig vid varandra.

Introducera nykomlingen

Introducera katten gradvis till det nya hemmet och dess familjemedlemmar. Under de första dagarna är det bra att ha den nya katten i ett eget rum. Du kan även låta katterna byta filtar eller handdukar med varandra innan första mötet sker så att katterna kan höra och känna lukten av varandra allt eftersom. Glöm inte bort att gosa och skämma bort den ”gamla” katten lite extra så att den inte känner sig åsidosatt av nykomlingen.

Första mötet

När det är dags för första mötet, är det bra att låta nykomlingen sitta i en större bur för att de gradvis ska kunna vänja sig vid varandra. Upprepa detta tills katterna verkar trygga och tänk på att hålla katterna under uppsikt. Släpp samman katterna i korta stunder i taget tills katterna ser ut att verka acceptera varandra. Ett första tecken på att motståndet börjar försvinna är när de försiktigt börjar nosa på varandra.

Tips för att undvika bråk:

  • Placera mat- och vattenskålar på flera platser i bostaden    
  • Se till att ha flera toalådor till katterna på olika platser    
  • Se till att katterna har många olika gömställen där de kan ligga och vila i fred    
  • Aktivera dina katter så att de får utlopp för sin överskottsenergi    
  • Syntetiska feromoner är ett sätt att minska stress hos katterna

Behöver du en kattförsäkring till den nya familjemedlemmen? Läs mer om våra kattförsäkringar här! 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Kattförsäkring Favorit

Vår mest populära kattförsäkring till ett bra pris med full veterinärvårdsersättning livet ut

Anpassa veterinärvård och självrisk efter dina behov

Upp till 20 % rabatt vid skadefrihet