Vad kostar det att gå till veterinären med hunden?

De flesta vet att ett veterinärbesök kan bli dyrt. Men hur mycket kan det egentligen kosta att gå till veterinären? Vi har tagit fram statistik på tre vanliga sjukdomar och skador som våra kunder med hund ofta söker vård för. Statistiken påvisar en markant prisutveckling inom veterinärvården. 

Kostnader för veterinärbesök kan skilja sig mycket åt beroende på var i landet du bor och vilka undersökningar eller behandlingar veterinären gör på ditt djur. Om hunden måste stanna kvar på djursjukhuset under flera dagar efter en stor operation, blir priset givetvis högre än om det är ett litet sår som behöver tvättas och läggas om. Ibland tillstöter komplikationer som kräver mer avancerad vård under en längre tid, vilket kan förklara de stora variationerna i pris. Jour- och akuttider hos veterinären är också något som kan påverka. Priserna vi presenterar i artikeln är uppgifter baserade på vår egen statistik från veterinärer under år 2021 och 2022 (fram till september)*. Vi redogör för den dyraste behandlingen och medelkostnaden för alla skador inom samma kategori. Detta innebär att vi har tagit med allt ifrån okomplicerade fall till mycket avancerad vård. Syftet är att presentera vad det kan kosta att gå till veterinären och priset kan självfallet därför bli både dyrare och billigare än de siffror vi presenterar i enskilda individers fall. 

OBS! Nedan siffror är totala fakturabelopp (inkluderat självrisk och eventuell maxersättning som kund betalat). 

*En del kliniker höjde priset 1/9, vilket inte syns inte statistiken. Priserna uppdateras vid årsskiftet 2022-2023. 

Pyometra (livmoderinflammation)
Pyometra är en inflammation i livmodern som drabbar ungefär var fjärde tik innan de fyllt tio år. Sjukdomen kan i värsta fall leda till döden och innebär i de allra flesta fall att veterinären måste göra en operation där livmoder och äggstockar tas bort. Tiken kan uppvisa ett eller flera symptom om hon blivit sjuk, till exempel nedsatt allmäntillstånd, att hon slickar sig mycket runt vulvan, ökad törst och urinering, svullen buk, feber, dålig aptit eller variga brunröda eller gulaktiga flytningar. Du ska alltid kontakta veterinär om du misstänker att din hund har livmoderinflammation. 

Läs mer om livmoderinflammation här.

Dyraste kostnaden för behandling av livmoderinflammation i vår statistik under
2021:
 102 401 kr
2022: 108 502 kr

Medelkostnaden för behandling av livmoderinflammation i vår statistik under
2021:
 20 463 kr
2022: 23 437 kr

Klobrott/klokapselbrott
Klobrott är en väldigt vanlig anledning att uppsöka veterinär. Det innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottas. Klobrott orsakas ofta av att hunden fastnat med klon och beror inte sällan på att klorna är för långa. Tecken på klobrott kan vara att hunden slickar på sina tassar och klor, hälta eller blödning.Tänk på att det är viktigt att klippa klorna på din hund regelbundet för att undvika skador. 

Läs mer om klobrott här.

Dyraste kostnaden för behandling av klobrott i vår statistik under
2021: 
14 278 kr
2022: 18 700 kr

Medelkostnaden för behandling av klobrott i vår statistik under
2021: 3 337 kr
2022: 3 999 kr

Främmande föremål i tarmen eller magsäcken
Ibland händer det hundar äter upp en och annan strumpa eller kanske en riktigt smaskig sten. Om din hund svalt ett främmande föremål kan det i värsta fall orsaka svåra skador på tarmen. Symptom kan vara att hunden kräks, får diarré, slutar äta, dricka eller bajsa. Beroende på vad det är för slags föremål hunden svalt kan olika behandlingar sättas in, allt från att ge kräkmedel till att operera ut föremålet. Kontakta alltid veterinär om du tror att din hund svalt något olämpligt och försök aldrig själv få den att kräkas upp det. 

Läs mer om kräkningar och diarré här. 

Dyraste kostnaden för behandling av främmande föremål i tarm eller magsäck i vår statistik under
2021:
109 170 kr
2022: 132 784 kr

Medelkostnaden för behandling av främmande föremål i tarm eller magsäck i vår statistik under
2021: 
10 672 kr
2022: 16 655 kr

Kom ihåg!
Det kan ibland vara svårt att veta när man behöver ta sitt djur till veterinär och när går bra att avvakta. Du kan alltid, kostnadsfritt för Svelands kunder, kontakta 2288 Djurens Vårdguide eller FirstVet om du är osäker och/eller behöver rådgivning.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Fler försäkringar för dig

Hundförsäkring Favorit