Våra djur lever farligt i trafiken under de mörka månaderna

När dagarna blir allt kortare och mörkret smyger sig på ökar olyckor där sällskapsdjur och hästar skadas eller mister livet i trafiken. I oktober sker till exempel fyra gånger fler olyckor än i juni. Men det finns sätt att minska risken för att ditt djur råkar illa ut. 

Enligt Svelands statistik från 2020 är september, oktober och november de värsta månaderna för trafikolyckor där hundar, katter och hästar är inblandade. I oktober månad skadades till exempel fyra gånger fler djur i trafiken jämfört med i juni månad samma år. Det går också att se en topp under augusti och september. Framförallt beror detta på att jaktsäsongen då är igång och att jakthundar springer ut i trafiken och blir påkörda. 

Hundar överrepresenterade
Hundar är det djurslag som är överrepresenterat när det gäller att skadas i trafiken. Av alla trafikskadeärenden som Sveland hanterade under 2020 handlade det om hundar i 54 procent av fallen. Om du promenerar med din hund i en trafikerad miljö ska du hålla den intill dig. Det är viktigt att till exempel inte ha flexikoppel när du vistas i trafiken med din hund eftersom du då inte kan styra den i sidled när kopplet är långt. Hunden kan därför snabbt förflytta sig från en trottoar eller gångväg ut i en körbana utan att du hinner reagera. Även vid övergångsställen ska du hålla hunden vid sidan om dig och inte framför dig eftersom den inte syns lika väl som en människa i trafiken.

Se över staketet i hagen 
Att hästar blir skadade i trafiken är inte lika vanligt som att hundar och katter blir det, men när det sker beror det många gånger på hästar som har tagit sig ut ur sina hagar. Hästar är flyktdjur och deras instinkt är att försöka springa ifrån sådant de upplever som skrämmande. Det är därför viktigt att hästägare ser över sina staket och hagar med jämna mellanrum för att minimera risken att någon häst kan ta sig ut. 

Såhär kan du minska risken för att ditt djur råkar ut för trafikolyckor: 

  • Håll din hund kopplad. I skogen är långlina ett bra alternativ. Använd inte flexikoppel i trafiken.
  • Slarva inte med reflexerna! Både du själv och ditt djur bör ha reflexer när det är mörkt. Reflexerna ska synas både bakifrån, framifrån och från sidorna. Tänk också på att en reflex inte håller hur länge som helst och därför behöver bytas ut med jämna mellanrum. Det finns även lysdioder att fästa i till exempel dina egna kläder eller i djurets koppel, halsband eller grimma.
  •  Vänj ditt djur vid att vistas i trafikerad miljö.
  • Se över staketen i hagen så att hästen inte kan ta sig ut. 

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att du har en bra försäkring till ditt djur. Tänk på att du måste ha tecknat försäkringen innan olyckan skett! Här hittar du våra försäkringar till hund, häst, katt och smådjur. 

Läs mer!
Här kan du läsa vidare om trafikolyckor där djur är inblandande och hur du går tillväga om du råkar köra på ett djur.

Här hittar du fler trafiktips för hästägare.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit