Vanligaste skadorna och sjukdomarna hos valpar

Alla som någon gång haft valp vet att de är experter på att försätta sig i situationer där de skadar sig. Många valpar gillar till exempel att smaska i sig diverse saker de hittar på marken vilket kan leda till kräkning, diarré och i värsta fall operation. Här listar vi de vanligaste skadorna och sjukdomarna som drabbar våra hundvalpar 

Hälta 
Hälta är vanligt bland både valpar och vuxna hundar. Frakturer, stukningar och sårskador är några vanliga exempel på sådant som kan göra hunden halt. Läs mer om symtom, orsaker och behandling av hälta hos vår samarbetspartner FirstVet.

Kräkning och diarré 
Att valpar kräks eller får diarré kan ha många olika orsaker. Några exempel är att den ätit eller svalt något olämpligt eller att den förgiftats av till exempel  mat, läkemedel,  alger  eller  växter. Andra orsaker kan vara magkatarr, parasiter, foderbyte, stress, allergi, virus eller bakterier. Läs mer i vår artikelserie om kräkning hos hund.

Klåda och eksem 
Allergi, parasiter och hudinfektioner är exempel på anledningar till att klåda och eksem uppstår hos hundar. Vanliga symtom är att hunden kliar och slickar sig, ibland så mycket att det uppstår sår. Läs mer om allergi hos hund här.

Persisterande mjölktänder 
En del valpar tappar inte alla sina mjölktänder som de ska, utan den permanenta tanden växer istället upp bredvid mjölktanden. Mjölktänder som sitter kvar trots att den permanenta tanden kommer upp behöver ofta dras ut eftersom den kvarsittande mjölktanden kan orsaka problem med bettet. 

I de flesta fall har valpen tappat alla sina mjölktänder vid 6 månaders ålder. Det är vanligt att den permanenta tanden börjar synas innan mjölktanden lossnat, speciellt gällande hörntänderna. Oftast lossnar sedan mjölktanden efter några dagar. Läs mer om kvarsittande mjölktänder hos vår samarbetspartner FirstVet.

Klobrott 
Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats och orsakas ofta av att hunden fastnat med eller brutit klon. Tidiga tecken på klobrott är att hunden ofta slickar sig på sina tassar och klor. Beroende på hur stor spricka det är i klon så brukar det också gå att se om hunden har ont om man vidrör vid tassen eller klon. Om hela klon slits bort orsakar det ofta blödning och smärta. Andra tecken är akut hälta och förvridna eller spruckna klor. Läs mer om klobrott här.

Statistiken är hämtad från Sveland Djurförsäkringars skadestatistik. 

Om du behöver rådgivning kring din valp har du som Svelandkund fria samtal till Svelands Vårdguide och FirstVet.