Valpen från nyfödd till leverans

Alla uppfödare vill säkert göra sitt bästa för att alla valpar i kullen ska överleva och få en så bra start som möjligt i livet. Här är några råd att tänka på som kan förbättra valparnas möjligheter. 

Rengör luftvägarna
Den nyfödda valpen har ofta vätska i luftvägarna vilket märks genom att den rosslar och det bubblar ur nosen. Den hjälp du kan ge är att suga rent med en pipett i svalg och nos. Det finns bra engångspipetter i plast som du kan be din veterinär om. De används ofta i samband med hantering av blodprov.

Inte slunga valpen
Den teknik som ofta tillämpades förr då man la valpen stadigt i händerna och genom en slungande rörelse skulle få vätskan att komma ut från luftvägarna via munnen har visat sig vara direkt olämplig. Slungningen påverkar hjärnan på mikroskopisk nivå då den också slungas av den centrifugalkraft som skapas. Så den åtgärden rekommenderas inte längre.

Håll valparna varma
Betydelsen av att valparna hålls varma kan inte nog betonas. Då de föds är valparna utrustade med mycket små energidepåer som snabbt förbrukas om de är våta och kalla. Då finns inte längre kraften kvar att leta efter mjölk eller hålla sig kvar vid spenen för att trampa och suga. 

Håll koll på att valpen gärna för egen kraft letar sig fram till en spene och börjar att dia. Detta är ett mycket bra tecken på valpens överlevnadsförmåga. Vissa valpar behöver hjälp men gör det inte till en rutin. Valpen har en instinkt att via lukten söka sig själv till en spene.

Vid kejsarsnitt kan det dröja innan valparna kan läggas vid sin mamma och få hennes kroppsvärme. Att då hålla valparna mot sin egen kropp är ett effektivt sätt och förhindrar nedkylning.

En liten värmedyna i en del av valplådan kan rekommenderas. Man ser då om kullen söker sig dit eller vill kravla därifrån och den valmöjligheten är bra. Valpar som ligger i en hög på varandra för att få värme är ett tecken på att mer värme behövs i deras närmiljö. En värmelampa som gör det outhärdligt för tiken är inte alltid en optimal lösning.

Klipp inte päls
En del uppfödare klipper bort pälsen i juverområdet för att lättare hålla tiken ren inför valpningen. Gör inte det. Valparna behöver pälsen för att lättare få ett grepp och hålla sig kvar med sina framtassar när de diar.

Undvik starka dofter
Tänk på att den enda möjligheten för valpen att hitta sin mamma är via sitt luktsinne. Det kommer att dröja några veckor innan synen och hörseln börjar att utvecklas. Använd därför inte starkt doftande rengöringsmedel i valprummet som stör den instinkten.

Här kan det också vara på sin plats att påminna om den stress som man kan utsätta valpen för genom onödigt plockande hos valparna. När tiken rastas och det är lämpligt att göra rent i valplådan, så måste ju valparna flyttas.  Då kan man passa på att väga dem, men låt annars tiken i största möjliga utsträckning få vara ifred med kullen den första tiden.

Tillför trygga dofter
Adaptil är feromoner vilket kan sägas vara konstgjorda trygghetshormoner. De ska motsvara just den doft från juverområdet som har betydelse för valparnas bindning till tiken och påverkar deras trygghet. Adaptil finns på apotek, i djuraffärer och på veterinärkliniker. Den rekommenderas i den beredning där en flaska med flytande innehåll skrivs på ett litet värmeelement i form av en stickkontakt. Preparatet har också en rogivande effekt på tiken.

Hormon som påverkar mjölkens frisättning 
Syntocinon är ett hormon som används på humansidan för att stimulera mjölkfrisättning och kan med fördel användas på tik som av olika skäl som smärta eller stress har svårt att släppa ner mjölken. Det finns bland annat som nässpray och till tiken ger man ett pumpslag under tungan eller insidan av läppen. Där tas preparatet snabbt upp och påverkar via blodet. Syntocinon är receptbelagt men din veterinär som får förmånen att besikta dina valpar kan kanske förskriva detta att ha i reserv inför en kommande valpning.

Gärna individuell utfodring
Utfodringen av tiken under denna tid är självklart ett viktigt kapitel. Hon kommer att producera mycket mjölk och behöver en bra näringsbalans för att klara den påfrestningen samt för att bibehålla ett gott hull.

Beroende på kullens storlek och tikens mjölkproduktion så kan det variera i tid när man startar upp extra tillskott till valparna.  I vissa situationer behövs tillskottsfoder redan i vecka två medan man ibland kan vänta till vecka fem. En del låter valparna starta med lite köttfärs, andra startar direkt med ett färdigfabricerat valpfoder. Valpar äter olika glupskt och jag tycker därför att individuella skålar är en fördel. En vanlig orsak till diarré är till exempel för stora portioner. Fördela utfodringen på fyra mål när valparna blivit vana med fast föda och tiken ger mindre di.

Avmaska alltid i tid
Räkna med att alla valpar föds med inälvsparasiter. Börja avmaskningen innan tredje levnadsveckan. Tanken med denna tidiga start är att inälvsparasiterna blir könsmogna och producerar ägg kring dygn 21 och då har valparna två generationer spolmaskar i tarmkanalen som suger näring. Apoteken har receptfria alternativ.  

Tänk på detta

  • Rengör luftvägarna
  • Inte slunga valpen
  • Håll valparna varma
  • Klipp inte päls
  • Undvik starka dofter
  • Tillför trygga dofter
  • Hormon påverkar mjölkens frisättning 
  • Gärna individuell utfodring
  • Avmaska alltid i tid