Vallning är meningen med livet

Det är torsdag eftermiddag strax utanför Vinslöv. I en stor fårhage ligger flera border collies i gräset, ivriga att visa framtassarna i konsten att valla får. Två av hundarna är Saeta och Gaupa, som till vardags följer med sin matte Emma Nilsson till Sveland Djurförsäkringars kund- och skadeavdelning.

Visslingar ljuder över fårhagen och hunden Saeta far iväg. Han går lågt, nära marken med blicken fokuserad på fåren. Med hjälp av visslingar och kommandon får Emma Saeta att hämta, samla och förflytta fåren exakt dit hon vill.

- Vallning är otroligt roligt. Det är så mycket känsla och du har andra djur du behöver ta hänsyn till. Border collien är också en ras med otrolig arbetsvilja som är framavlad under flera hundra år på de brittiska öarna. Därför är det så kul att se när mina border collies får utlopp för sina vallningsegenskaper. De lever verkligen för att valla! 

Emma med fåren

Emma har ett stort hundintresse och på sin fritid tränar hon regelbundet vallning med båda hundarna. Utöver det tränar hon agility i höga klasser med Saeta som idag är fem år gammal. De har uppnått stora framgångar under åren och har bland annat tävlat i svenska agilitylandslaget 2015, European Open och Nordiska mästerskapen.

- Eftersom mycket tid har gått till agilityn har det inte funnits tid för att tävla i vallning. Men träningstävlingarna har definitivt gett mersmak så man vet aldrig. Jag är en riktig tävlingsmänniska och Saeta är en duktig vallhund med bra känsla, så vi hade nog kunnat göra bra ifrån oss. Jag tränar även med Gaupa som är två år gammal. Hon är än så länge i startgroparna av sin vallningskarriär men känns väldigt lovande.

För att få börja tävla i vallning behöver hunden vara 12 månader gammal. Den måste även ha klarat vallhundsprovet, som är ett arbetsprov som testar hundarnas förmåga att valla får eller kor. Det är dessutom en bra merit för uppfödare som visar att de har godkända avkommor.

- Till skillnad från många andra raser, så är border colliens vallningsegenskaper viktigare än utseendet. Det som har betydelse är snarare att rasen är frisk och rör sig på ett smidigt sätt. Så om man vill valla är border collien den enda rasen som har avlats på vallningsegenskaper. Vissa vallar även med australian kelpies, som till skillnad från border collies, arbetar mer med kroppen än ögonen.

I vallning finns flera olika tävlingsmoment som är uppbyggda utifrån situationer som skulle kunna hända på en gård med får eller nötdjur. Som förare får du lov att använda ditt kroppsspråk, muntliga kommandon, vallningsstav, visselpipa och röst.

- Det börjar med att hunden ska hämta en flock i en hage och ta dem till föraren. Det ska ske i ett lagom tempo – effektivt utan att vara stressigt. Ett annat moment kan vara att ta fåren från en punkt till en annan genom ett grindhål eller att valla in fåren i en fålla. Du kan även behöva dela flocken som kan likställas med en situation på en gård där du måste dela en flock för att kunna undersöka om ett får är sjukt eller skadat. 

Saeta

För att få en duktig vallhund krävs tid, energi och engagemang. Svårigheten ligger i att få hundens fulla koncentration när den är i närheten av andra individer. Som förare är det även viktigt att alltid tänka på boskapens bästa och inte utsätta dem för fara.

- Vallhunden ska kunna känna av och förstå vilket avstånd de ska ha för att inte stressa upp fåren. Du ska inte behöva säga till hundarna vad de ska göra utan de ska vara självgående om du till exempel behöver hämta fårflocken på andra sidan kullen. Samtidigt ska en duktig vallhund vilja samarbeta med sin förare, vara lyhörd och kunna tempoväxla.

Tips för att börja träna vallning

- Ta hjälp av någon med erfarenhet

- Se till att ha en god grundlydnad innan du går in i hagen

- Ha tålamod

- Se till att fåren eller nötdjurens välmående är i fokus

 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring