Träna med unghunden

Aktivering av olika slag är en viktig del för att få en frisk, hälsosam och hållbar hund. Alla hundar behöver både aktiveras mentalt och fysiskt för att må bra. Se till att du och din unghund rör på er, utmanas mentalt och har roligt tillsammans, för att skapa en god relation.

Träna unghunden
Anpassa aktiviteterna efter din och din hunds förmåga, intresse och utifrån din hunds ålder. Det är viktigt att hunden aktiveras och får röra på sig efter egen förmåga. Det är även vår uppgift som hundägare att hjälpa den ivriga unghunden att pausa när det behövs, och se till att den får den återhämtning den behöver.

Unghundstiden är en bra period i hundens liv att träna på sådant som hunden redan har lärt sig och kan. Våga ge din unghund tid att växa, lära och försök ha rimligt höga krav. Den ökade energinivån innebär ofta en något sämre impulskontroll. 

Förslag på enkel träning
Med små medel i vardagen kan du utmana hunden både mentalt och fysiskt. Hunden kan exempelvis få leta upp delar av middagen, för mental stimulans, och du kan träna upp hundens balans och fysik genom att låta hunden balansera och klättra på naturliga hinder under promenaderna. Skogen är en särskilt bra plats för unga hundar, där de lägger grunden för en stark muskulatur och kropp. Det är också en spännande plats för dem att utforska.

Lek
Det viktigaste du kan göra min din unghund är att leka, ofta och mycket – helst utan en massa krav och regler. Lek bygger en fantastisk relation och det ska vara roligt att ha unghund. Försök ta tillvara på tiden med din unga och pigga hund.

Promenad- och koppelträning
Behagliga koppelpromenader kan kräva mycket och kontinuerlig träning. Lär hunden att det lönar sig att inte dra i kopplet och att hålla sig nära dig. Även om du och din hund lyckats få till en fin harmoni, är det bra att fortsätta belöna hunden under promenaderna för att upprätthålla detta.

Nosaktivering
Att arbeta med nosen är ett naturlig sätt för hunden att aktivera sig och en viktig berikning i hundens liv. Nosarbete genom att spåra, leta efter saker eller söka efter sin mat är lugnande och tröttar ut hunden.

Passivitetsträning
Tänk på att träna din hund på att vara passiv, det vill säga att kunna ta det lugnt i olika situationer och på olika platser. Miljöträna hunden och belöna den när den lägger sig ner eller verkar avslappnad. Det skapar goda associationer till miljön.

Relaterade artiklar
Hundens tonårsperiod
Socialisera valpen – miljöträning med hund

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring