Träna med unghunden

Aktivering av olika slag är en viktig del för att få en frisk, hälsosam och hållbar hund. Alla hundar behöver både aktiveras mentalt och fysiskt för att må bra. Exakt vilka aktiviteter du och din hund ägnar er åt är inte så viktigt, det viktiga är att ni rör på er, utmanas mentalt och har roligt tillsammans.

Träna unghunden
Anpassa aktiviteterna efter din och din hunds förmåga och intresse, samt självklart utifrån din hunds ålder. Så länge hunden inte har vuxit klart ska man vara försiktig med styrke- eller konditionsträning. Den ska aktiveras men inte tränas hårt. Det är i stället vår uppgift som husse/matte att hjälpa den ivriga unghunden att bromsa, i stället för att mana på. I värsta fall kan unghundens okontrollerade impulsagerande ge den skador för livet. Inte minst om vi pressar den när den växer som mest (fem till nio månaders ålder). Först när unghunden är två är den fysiskt färdigvuxen och kan börja tränas på riktigt. 

Unghundstiden är en bra period i hundens liv att träna på sådant som hunden redan har lärt sig och känner till. Våga ge din unghund tid att växa och lära. Och sänk dina krav! Hormoner spelar ett spratt i hundens hjärna vilket ger en ökad energinivå och gas – och sämre impulskontroll. 

Förslag på enkel träning
Ofta går det bra att med små medel i vardagen utmana hunden både mentalt och fysiskt. Hunden kan exempelvis få leta upp delar av middagen, för mental stimulans, och ni kan båda träna upp er balans och fysik genom att balansera/klättra på naturliga hinder längs med promenadstråket. Det finns många exempel på bra balansträning, men det allra enklaste är att låta hunden röra sig på varierande underlag. Gå promenader i skogen och låt hunden ta sig fram över stock och sten, genom ris och stenrösen, i sand eller våtmark. Skogen är en särskilt bra plats för unga hundar, där de lägger grunden för en stark muskulatur och kropp. Det är också en spännande plats för dem att utforska.

Lek
Det viktigaste du kan göra min din unghund – lek, ofta och mycket. Och helst utan en massa krav och regler. Lek bygger en fantastisk relation och det ska vara roligt att ha unghund. Ta tillvara på din unga och pigga hund!

Enkel kontaktövning
Kontaktträning kan man enkelt och på ett naturligt sätt "smyga" in i leken. En enkel och tydlig övning för din hund är att greppa tag i en leksak, med mål att få din hund att titta på dig. Till en början vill de flesta hundar bara fortsätta leka och gör sitt bästa för att få igång matte/husse igen. Vänta ut din hund, tills den är stilla eller åtminstone inte hoppar, innan du belönar. Öka gradvis dina krav och utmana din hund genom att låta den sitta still med fokus (ögonkontakt) en längre stund – innan ni fortsätter leka.

Promenad- och koppelträning
Att gå fint i kopplet är ett ständigt pågående projekt, som man aldrig bör sluta träna på. Även om hunden lärt sig principerna och är duktig så är ju promenaden ett perfekt tillfälle för att träna. Promenadträning betyder inte att träningen ska pågå under hela promenaden. Det är bra (och tillräckligt) att bara lägga in korta pass under rundan.

Tips! Hur får man hunden att gå fint i koppel?

Självförtroendeboosting
Valpar är känsliga individer, och inte blir det bättre när det börjar spruta hormoner ur öronen på den unga hunden. Då är det viktigt att träna på självförtroendet. Här ingår leken, men även balansövningar som ett bra sätt att boosta hundens självförtroende på.

Nosaktivering
Nosaktivering är ett bra exempel på aktivering som fungerar för hundar i alla åldrar, även för en ofokuserad unghund. Till exempel spåra, leta efter föremål eller leta efter godis. Det är lugnande för hunden att använda nosen.

Passivitetsträning
Att under tonåristiden passa på att träna passivitet minskar avsevärt stressen hos den vuxna hunden och därtill en rad stressrelaterade sjukdomar som magkatarr, stressdiarré och halsinflammationer. Ett bra exempel är att ta med din unghund till parken, kaféet eller lekplatsen. Sitt ner och låt hunden titta och ta in omgivningen. Du belönar när den lägger sig ner eller verkar avslappnad, på det sättet skapas goda associationer till miljön och hunden förstår att det lönar sig att vara lugn.

Relaterade artiklar
Hundens tonårsperiod
Socialisera valpen – miljöträning med hund

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit