Tandproblem hos hundar

Hundar får precis som människor problem med tänderna, men med skillnaden att de inte kan tala om när de har ont. Förutom att borsta hundens tänder kan du med enkla medel undvika och förebygga tandproblem.

Tandlossning
Ett av de vanligaste tandproblemen som hundar drabbas av är tandlossning. Tandlossning börjar med att bakterierna i placket samlas vid tandköttskanten som ger upphov till en inflammation. Inflammationen sprids sedan och de mineraler som finns i saliven gör att tandsten bildas i hundens mun. Tänderna tappar så småningom sitt fäste, blir lösa och måste då dras ut. Förloppet kan vara smärtsamt för hunden. Ett tydligt tecken på inflammation är att hunden luktar illa i munnen. Andra symtom kan vara att tandköttet blir rött och blöder lätt.

Tandsten
Om hunden har drabbats av tandsten, gör du bäst i att inte skrapa bort djurets tandsten själv. Hundars emalj är mycket tunn och dessutom är det den ickesynliga tandstenen som är den farliga. Gå istället och få professionell rengöring hos veterinär och underhåll sedan själv med tandborstning.

Kvarsittande valptänder
När valpen byter tänder vid 4-5 månaders ålder är det viktigt att vara extra uppmärksam. Ibland händer det att den permanenta tanden kommer upp innan mjölktanden lossnat. Om den inte lossnat inom 1-2 veckor bör man uppsöka en veterinär. En tand som inte kommer upp kan orsaka bettfel hos hunden, då de permanenta tänderna kan växa ut i fel position. Kontrollera därför att valpen får alla sina 42 tänder.

Äldre hundar och mediciner
Dagens goda djursjukvård gör att våra husdjur blir allt äldre. Ett långt liv för våra djur ställer högre krav på god tandvård. Äldre hundars tänder är ofta i dåligt skick. Fler och fler hundar får också mediciner vilka kan ge biverkningar som muntorrhet, vilket ökar risken för tandproblem.

Tecken på munhälsoproblem är att hunden
- Äter långsamt
- Gnager av sig päls
- Gnuggar kinden mot golvet
- Ögonen eller nosen rinner
- Undviker att tugga på ena sidan
- Hunden luktar illa i munnen

Ha som vana att titta i hundens mun för att snabbare upptäcka ifall något inte står rätt till. En dålig munhälsa påverkar hela hundens allmäntillstånd. En inflammation i en tand kan påverka bland annat lever, njurar och hjärta negativt.

Hund med tandproblem

Borsta tänderna
När du borstar tänderna på din hund motverkar det tandlossning. Du får även bort plack från tänderna samtidigt som tandköttet motioneras. Hundarnas tänder behöver precis som våra borstas för att hållas rena. Det räcker inte att ge tuggben och liknande som sägs motverka plack.

De hundtandborstar som finns på marknaden är många gånger både för stora och för hårda, då är vanliga babytandborstar ett alternativ. Det finns fingertutor som kan vara bra när man börjar vänja hunden vid behandlingen. Hundtandkräm kan användas på slutet som belöning.

Undvik märgben
Märgben är något man bör undvika att ge hunden. Det beror på att märgbenen är så pass hårda att de lätt kan skada tänderna. Små flisor kan då gå av från tanden och risken är stor att de orsakar tandfraktur, inflammation eller smärta för hunden. Tennisbollar är en annan bov då grus och sand lätt fastnar på bollen. Det kan medföra att tennisbollen blir som en sliptrissa och nöter ner tänderna.

Tänk på
- Borsta tänderna varje dag
- Säkerställ regelbunden professionell tandrengöring hos veterinären
- Ge hunden lämpliga tuggmotstånd
- Undvik att ge märgben samt lek med tennisbollar

 

 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit

Vår mest populära hundförsäkring till ett bra pris med full veterinärvårdsersättning livet ut

Anpassa veterinärvård och självrisk efter dina behov

Upp till 20 % rabatt vid skadefrihet