Sommarfaror för hunden, del 3: Värme

Tyvärr medför den sköna sommaren en hel del faror för hunden. I denna artikelserie får du råd om hur du kan undvika de vanligaste skadorna som sommarsäsongen bär med sig – och vad du kan göra om olyckan trots allt inträffar. 

Motionera under de svalare timmarna

Aktivera hunden på morgonen och senare på kvällen, när det är svalare utomhus. Försök att undvika att hunden aktiveras mitt på dagen, under de timmar på dygnet som temperaturerna är som varmast. Då räcker det att hunden får komma ut och göra sina behov.

Hjälp valpen och unghunden att pausa

Hundar reglerar inte reglerar sin kroppstemperatur lika effektivt som människor gör. I stället för att svettas kyler de ner sig genom tungan när de flåsar och till viss del genom trampdynorna. Valpar och unghundar är mer känsliga mot värme och brukar sällan själva känna när de skulle behöva en paus. Då behöver man som hundägare hjälpa dem att vid behov pausa leken och vila på ett svalt ställe.

Trubbnosade hundar är ofta extra känsliga mot värme på grund av deras hindrade andningsvägar. Om en trubbnosig hund leker med en annan hund i sommarvärmen måste man som hundägare vara extra observant och hjälpa hunden att pausa.

Varm asfalt

Asfalten blir väldigt varm om sommaren och sliter mycket på hundens trampdynor. Blir trampdynorna såriga och spricker så är tassalva bra för att mjukgöra. Det kan även vara bra att använda hundskor. Låt hunden vänja sig vid att ha på sig skorna under våren eller tidig sommar, innan de behövs.

Lämna aldrig hunden i en varm bil!

En stående regel är att aldrig lämna hunden ensam i en varm bil, inte ens om man bara ska på ett snabbt ärende. Risken för att hunden drabbas av värmeslag, vilket många gånger har dödlig utgång, är väldigt stor. Öppna alltid bilens baklucka eller fönster när bilen är stillastående, även om bilen står i skugga.

Här kan du läsa mer om farorna med att lämna en hund i bilen och hur man behandlar värmeslag.

Överhettning

Överhettning är det tillstånd hunden hamnar i innan den blivit så varm att den får värmeslag. Även överhettning bör tas på största allvar och genast åtgärdas.

Tecken på att hunden blivit överhettad är att den flåsar väldigt häftigt, har röda slemhinnor och uppdragna mungipor. Då behöver du succesivt kyla ner hunden:

  1. Ta den till en sval och skuggig plats
  2. Kyl den med kylfiltar eller nedkylda handdukar som läggs på insidan av låren, bröstkorgen och öronlappar. Försök komma åt områden med lite päls
  3. Använd en rektal termometer för att se så att kroppstemperaturen minskar. Normal kroppstemp på en hund ligger mellan ca 38–39 grader

Tillgång till vatten

Det viktigaste när det gäller värme är att alltid ge hunden tillgång till friskt vatten. Oavsett om ni ägnar er åt utflykter, promenader, trädgårdshäng eller avslappning inomhus ska hunden alltid kunna dricka friskt och rent vatten för att hålla sig välmående.

Denna artikel är skriven utifrån Sveland Djurförsäkringars webbinar "Hundens första sommar" med Alinda DallaSanta, leg. djursjukskötare på Svelands Vårdguide.

Artikelserien "Sommarfaror för hunden":
Sommarfaror för hunden, del 1: Fästingar och huggormar
Sommarfaror för hunden, del 2: Vattenrelaterade problem
Sommarfaror för hunden, del 4: Mag- och tarmproblem, olycksfall och sårskador
Sommarfaror för hunden, del 5: Husapotek

Relaterade artiklar:
Sommartips från Svelands hund- och kattägare
Skydda din hund från höga temperaturer i sommar
Lämna inte hunden i en varm bil.

Ladda ned vår smarta temperaturtabell! Du kan till exempel skriva ut den och dela ut eller sätta den på din bilruta.