Fästingar och huggormar

Tyvärr medför den sköna sommaren en hel del faror för hunden. Sveland och 2288 Djurens vårdguide ger råd om hur man bäst skyddar hunden från fästingar och huggormar, samt vad man gör om olyckan trots allt är framme.

Fästingmedel

När fästingarna börjar vakna till liv är det bra att tänka på vilket förebyggande fästingmedel som kan passa just din hund. Det finns en uppsjö olika fästingprofylax att välja bland, allt från tabletter till halsband. Det viktigaste att hunden har någon typ av skydd.

Det finns en del spot-on (lösning som droppas på hundens hud) samt fästinghalsband som är receptfria och finns att köpa på apotek. Däremot är de flesta tabletter receptbelagda. Kontakta din veterinär för att få rådgivning och i sin tur utskrivet recept på ett fästingmedel som passar just din hund.

Fästingburna sjukdomar och symptom

De vanligaste fästingburna sjukdomarna som hundar drabbas av är Borrelia och Anaplasma, som överförs när fästingen biter sig fast. Det kan ta ett par veckor innan sjukdomen bryter ut.

Symptomen på att hunden drabbats av en fästingburen sjukdom:

  • Nedsatt allmäntillstånd
  • Feber
  • Ledsmärta som kan ge hältor som flyttar sig från ben till ben.
  • Beteendeförändringar
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Ljus- och ljudkänslighet
  • Stelhet

Det händer också att inga uppenbara symptom syns alls.

Fästingbett kan också orsaka en intensiv klåda lokalt på bettstället. Det är bra att applicera en bedövningssalva från apoteket för att motverka den värsta klådan på bettstället. Se dock till så att hunden inte slickar i sig salvan.

Kontakta Svelands Vårdguide eller veterinär om du tror att din hund drabbats av en fästingburen sjukdom.

Huggormsbett

Huggormarna vaknar till liv om våren, de är då långsamma och som giftigast. Allra flest huggormsbett sker i juli. Det bästa sättet att undvika att hunden blir biten av huggorm är att hålla hunden kopplad i terräng där man kan misstänka att det finns orm.

Om hunden blir biten:

  1. Det är väldigt viktigt att man direkt kontaktar veterinär och får rådgivning. I de allra flesta fall behöver man ta hunden till klinik om den blivit biten av huggorm
  2. Se till att hunden håller sig så lugn som möjligt om den har blivit biten.
  3. För att giftet i minsta möjliga utsträckning ska pumpa runt i kroppen är det bra om man kan bära hunden och inte låter den gå på egen hand
  4. Åk med hunden till klinik, om veterinären ordinerat det

Det är inte så vanligt att hunden avlider till följd av huggormsbett, men det kan ge skador på lever och njurar och även hjärtbekymmer. Läs mer här: Vad händer om hunden blir ormbiten?

 

Denna artikel är skriven utifrån Sveland Djurförsäkringars webbinar "Hundens första sommar" med Alinda DallaSanta, leg. djursjukskötare på Svelands Vårdguide.

Relaterad läsning:
Vattenrelaterade sommarproblem
Värme – att tänka på för att hålla hunden sval
Vanliga skador under sommaren
Husapotek för hundägare

Förebygg fästingsjukdomar hos hund och katt
Så här tar du bort en fästing på hund

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00