Sommarfaror för hunden, del 4: Mag- och tarmproblem, olycksfall och sårskador

Sommaren är här med allt vad det innebär: sol, bad och kanske lite välförtjänt ledighet. Tyvärr medför denna tid på året även en hel del faror för hunden. I denna artikelserie i fem delar ger Sveland och Alinda DallaSanta, leg. djursjukskötare på 2288 Djurens vårdguide, råd om hur du kan undvika de vanligaste skadorna som sommaren bär med sig – och vad du kan göra om olyckan trots allt inträffar.

Mag- och tarmproblem – riskerna med sommarmaten
Mag- och tarmproblem är ett av de vanligaste bekymren för hundägare, och orsakerna till det varierar beroende på årstider. Under sommaren är problemet ofta människans sommarvanor, många gånger med grillandet i fokus. Lämna inte sommarbordet uppdukat med en glupsk hund i närheten. Läs vår artikel: grilla säkert med hunden i sommar.

Alinda DallaSanta berättar att stekt och grillad mat är tufft för hundens mage, jämfört med till exempel kokt mat. Hunden kan få kräkningar och diarré på grund av den feta och kryddstarka maten.

– Fläsk- och kycklingben bör inte ges till hundar. Detta eftersom benen lätt blir till vassa flisor som kan orsaka stor skada i matstrupen, antingen på väg ned när hunden sväljer eller på väg upp vid eventuell kräkning, säger Alinda.

– Hundar bör inte heller äta majskolvar, då de inte löses upp i magen och därigenom riskerar att fastna i mag- och tarmkanalen. Inträffar detta kan läget snabbt bli väldigt allvarligt och i värsta fall livshotande.

Olycksfall – var lite extra försiktig med valpen
Valpar och unghundar är överrepresenterade i statistiken över olycksfall. Unga hundar har ganska gängliga kroppar och inte någon vidare konsekvensanalys. Tyvärr är det vanligt att valpar springer lösa ut i vägar och blir påkörda av bilar. Man bör därför se till att alltid hålla uppsyn över sin valp, och gärna hålla den kopplad.

Det är viktigt för unga hundar och valpar att få den sociala träningen som lek med andra hundar innebär. Men välj hundens lekkamrater med omsorg – gärna en hund i samma storlek och med liknande leksätt som valpen. Många gånger sker större frakturer, och till och med avlivningar, i samband med att valpar råkat illa ut i lek med större hundar.

När man själv leker apport med sin hund är det bra om man kastar pinnen långt och helst inte rakt upp i luften. Ännu bättre är om hunden kan sitta kvar medan man gömmer pinnen. Ett vanligt olycksfall är att hunden hinner fram till pinnen innan den landar, och då får pinnen upp i munhålan. Om en valp hoppar rakt upp efter en pinne eller boll finns det en stor risk att den landar fel och skadar sig. Lek är viktigt och roligt, men tänk på att valpens kropp fortfarande utvecklas och är relativt skör.

Att tänka på vid sårskador 
När det är varmt ute trivs bakterierna som bäst – infektioner är därför vanligare på sommaren. Alinda berättar att om hunden får en sårskada är det viktigaste att man tvättar rent. Om det går kan man raka rent för att se hur sårskadan ser ut. Det är bra om man vid tidig ålder vänjer sin valp vid att man känner runt, tittar i öron, mun och håller i tassarna.

– Om hunden får ett sår bör man försöka spola såret med vatten, företrädesvis i duschen i ungefär femton minuter. Detta minskar risken för större infektioner avsevärt. Viktigt att tänka på är att hunden inte ska få slicka på sina sårskador. Saliven och bakterierna i munnen ökar risken för infektion. Ta på krage och håll noga koll på hunden, så att den inte slickar, säger Alinda.

Om hunden blir biten av en annan hund
När en hund blir biten av en annan hund resulterar det oftast i mer än ett enstaka bithål. Det är därför viktigt att söka igenom området och hunden noga, för att hitta samtliga bitskador. Beroende på hur skadan ser ut kan man testa på att behandla såret själv. Ett tips är att ringa till FirstVet, och låta en veterinär titta på sårskadan och ge vidare rådgivning. Svelands kunder har kostnadsfria samtal till 2288 Djurens vårdguide och FirstVet.

Kom också ihåg att försöka hålla dig lugn, trots att din hund blivit skadad. Om man själv visar sig rädd och upprörd kan det smitta av sig på hunden, som riskerar att bli ännu mer stressad. Det kan göra att hunden kopplar framtida hundmöten med just denna obehagliga situation. Försök vara en trygghet för din hund i det stressade läget.

Var en trygghet för hunden i svåra sociala situationer
Sommarfester är oftast glatt och roligt för oss människor. Men hundar, och speciellt valpar, blir väldigt trötta av stora tillställningar, nya miljöer, nya människor och andra hundar. Skydda din valp från berusade människor. Ha med en bädd eller se på annat sätt till så att valpen kan få en avskild plats där den får vara ifred. Detta gäller framför allt om det är andra hundar med, då det kan uppstå incidenter.

Det är viktigt att hjälpa hunden i situationer som hunden, oavsett ålder, upplever som stressande eller socialt jobbiga. De är bra om du själv agerar tryggt och lugnt för att ge stöd till din hund. Om hunden är osäker är det bra om den kan vara nära dig och att du ser till att hunden får vara ifred. Tycker hunden att det är mycket jobbigt med många människor, tjo och stim kan det vara bäst om hunden får stanna hemma eller vara hos en hundvakt den känner. 

De övriga artiklarna i serien "Sommarfaror för hunden":
Sommarfaror för hunden, del 1: Fästingar och huggormar
Sommarfaror för hunden, del 2: Vattenrelaterade problem
Sommarfaror för hunden, del 3: Värme
Sommarfaror för hunden, del 5: Husapotek

Relaterade artiklar:
Åka till veterinären när hunden kräks?
Kräkning och diarré hos hund - tips och råd när hunden kräks
Vanligaste sjukdomarna och skadorna hos hunden
Vem ersätter vid hundbett?

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00