Vanliga skador under sommaren

Tyvärr medför den sköna sommaren en hel del faror för hunden. Sveland ger dig tips kring de vanligaste olycksfallen om somrarna, samt vilka de vanligaste mag- och tarmproblemen är.

Mag- och tarmproblem

Under sommaren beror många hundars mag- och tarmproblem på människans sommarvanor, många gånger med grillandet i fokus. Lämna inte sommarbordet uppdukat med en glupsk hund i närheten.

Stekt och grillad mat är tufft för hundens mage. Hunden kan få kräkningar och diarré på grund av den feta och kryddstarka maten. Fläskben, kycklingben och majskolv är andra exempel på sådant som kan göra stor skada på hundens kropp.

Läs mer här: Grilla säkert med hunden i sommar & Farliga livsmedel för din hund.

Olycksfall – var lite extra försiktig med valpen

Valpar och unghundar är överrepresenterade i statistiken över olycksfall. Tyvärr är det vanligt att valpar springer lösa ut i vägar och blir påkörda av bilar. Håll gärna valpen kopplad utanför hemmet.

Det är viktigt för unga hundar och valpar att få den sociala träningen som lek med andra hundar innebär. Men välj hundens lekkamrater med omsorg, gärna en hund i samma storlek och med liknande leksätt som valpen. Många gånger sker större frakturer, och till och med avlivningar, i samband med att valpar råkat illa ut i lek med större hundar.

Lek är viktigt och roligt, men tänk på att valpens kropp fortfarande utvecklas och är relativt skör. Se till att kasta en pinne långt och framåt. Ett vanligt olycksfall är att hunden hinner fram till pinnen innan den landar, och då får pinnen upp i munhålan. Om en valp hoppar rakt upp efter en pinne eller boll finns det en stor risk att den landar fel och skadar sig. 

Att tänka på vid sårskador

När det är varmt ute trivs bakterierna som bäst. Infektioner är därför vanligare på sommaren. Tänk på detta om din hund får en sårskada:

  • Det viktigaste är att man tvättar rent
  • Om man spolar såret i duschen i ungefär femton minuter, minskar risken för större infektioner avsevärt
  • Om det går kan man raka rent för att se hur sårskadan ser ut
  • Hunden får inte ska få slicka på sina sårskador. Saliven och bakterierna i munnen ökar risken för infektion. Ta på krage och håll noga koll på hunden

Det är bra om man vid tidig ålder vänjer sin valp vid att man känner runt, tittar i öron, mun och håller i tassarna.

Om hunden blir biten av en annan hund

När en hund blir biten av en annan hund resulterar det oftast i fler än ett bithål. Det är därför viktigt att söka igenom området och hunden noga, för att hitta samtliga bitskador. Beroende på hur skadan ser ut kan man testa på att behandla såret själv. Ett tips är att ringa till FirstVet, och låta en veterinär titta på sårskadan och ge vidare rådgivning. Svelands kunder har kostnadsfria samtal till FirstVet.

Kom också ihåg att försöka hålla dig lugn, trots att din hund blivit skadad. Om man själv visar sig rädd och upprörd kan det smitta av sig på hunden, som riskerar att bli ännu mer stressad. Det kan göra att hunden kopplar framtida hundmöten med just denna obehagliga situation. Försök vara en trygghet för din hund i det stressade läget.

Läs mer här: Vem ersätter vid hundbett?

Var en trygghet för hunden i svåra sociala situationer

Hundar, och speciellt valpar, blir väldigt trötta av stora tillställningar, nya miljöer, nya människor och andra hundar. Ha med en bädd eller se på annat sätt till så att valpen kan få en avskild plats där den får vara ifred. Detta gäller framför allt om det är andra hundar med, då det kan uppstå incidenter.

Det är viktigt att hjälpa hunden i situationer som hunden, oavsett ålder, upplever som stressande eller socialt jobbiga. De är bra om du själv agerar tryggt och lugnt för att ge stöd till din hund. Om hunden är osäker är det bra om den kan vara nära dig och att du ser till att hunden får vara ifred. Tycker hunden att det är mycket jobbigt med många människor, tjo och stim kan det vara bäst om hunden får stanna hemma eller vara hos en hundvakt den känner. 

 

Denna artikel är skriven utifrån Sveland Djurförsäkringars webbinar "Hundens första sommar" med Alinda DallaSanta, leg. djursjukskötare på Svelands Vårdguide.

Relaterad läsning:
Fästingar och huggormar
Vattenrelaterade sommarproblem
Värme – att tänka på för att hålla hunden sval
Husapotek för hundägare

Åka till veterinären när hunden kräks?
Kräkning och diarré hos hund - tips och råd när hunden kräks
Vanligaste sjukdomarna och skadorna hos hunden

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00