Skaffa en blandrashund

Är du sugen att köpa en blandrashund? Vi är många som älskar blandrashundar. Om du funderar på att köpa en blandrashund har du säkert upptäckt att det finns många olika hundar att välja mellan. Här delar vi med oss av några tips och råd inför valpköpet!

Välj rätt blandning för dig
Valet av blandrashund är inte alltid så lätt, genom en mängd korsningar av renrasiga hundar finns det väldigt många varianter att välja mellan. Precis som inför alla hundinköp, behöver man välja rätt hund som passar sig själv och sin livsstil. Det är viktigt att fundera ordentligt innan man bestämmer sig för att skaffa hund, vissa raser kräver betydlig mycket mer tid och engagemang än andra. Ett bra tips är inte fokusera allt för mycket på utseendet utan snarare fundera på vad hundrasen är gjord för.

Friskare än andra hundar?
Det finns inget som säger att en blandrashund inte kan bli lika trevlig eller frisk som en renrasig hund, tvärtom har många blandraser bättre skadestatistik än somliga renrasiga hundar. Men det är bra att ha i åtanke att det kan vara svårare att förutspå hur blandrasvalpens temperament, utseende och övriga egenskaper, än det är för en renrasig hund som under lång tid avlats fram för ett visst syfta och med hänsyn till ärftliga sjukdomar. Det är lättare att förutse hur en renrasig hund kommer vara samt förhindra att ärftliga sjukdomar går i arv. Därför är det viktigt att dels ta reda på föräldrarnas mentalitet och sjukdomshistoria, och dels de korsade rasernas egenskaper.

Kostnader
Inköpspriset på en blandrasvalp är generellt mycket lägre än för en rashund. Men låt inte priset vara den avgörande faktorn, inköpspriset är endast en liten del av kostnaderna under hundens livstid. En billig valp kan också bli väldigt dyr i slutänden.

Checklista för hur det bör gå till hos uppfödaren:

 1. Uppfödare
  När du bestämt dig för vilken hundras du vill ha bör du ta dig tid och leta efter en uppfödare som du får ett förtroende för. Det är extra viktigt att du själv har bra koll på läget när du ska köpa en blandrasvalp hos en uppfödare. Det eftersom uppfödningen inte är kontrollerad av en rasklubb eller kennelklubb. Ta därför reda på så mycket som möjligt om både säljaren och hunden före köpet.

 2. Åk hem till valpsäljaren
  En säljare som inte vill att du kommer på besök borde få varningsklockor att ringa. Det är bra att åka hem till valpförsäljaren för att veta vart valpen kommer ifrån. Då kan du också få chansen att träffa mamman och pappan för att se om de ser friska ut och hur de är mentalt. Det är högre risk att blandrasvalpen kan få medfödda fel eftersom föräldrarna till valpen ofta inte kontrolleras. Om du upplever att valpens familj har ett otrevligt beteende eller är sjuka bör du välja en annan uppfödare, valpen kommer med stor sannolikhet vara lik dem.

 3. Ställ frågor
  Oavsett om din valp är renrasig eller blandras är det viktigt att ställa rätt frågor för att ta reda på om uppfödaren är seriös. Ställ frågor om vad som ingår i priset, om inavel, vad som händer om hunden blir sjuk eller upptäcker ett dolt fel, temperament hos mamman/pappan samt om det går bra att kontakta uppfödaren efter köpet vid eventuella frågor.

 4. Krav på uppfödaren
  När du hämtar valpen ska du kräva att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt. Intyget ska vara max sju dagar gammalt. Gör alltid upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är. Valpar får inte levereras innan de är 8 veckor gamla då valpen behöver sin mammas trygghet.

Kontakta oss om du har några frågor

0451-38 30 00

Intressant för dig

Hund Maximal

Marknadens bästa hundförsäkring enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå

100 000 kr i veterinärvård - extra omfattande villkor

Medicin och rehabilitering ingår med 10 000 kr vardera