Pollenallergi - en plåga även för hunden

Pollenallergi kan vara besvärligt för människor, men vad många inte vet är att det även drabbar hundar. Luftburna allergier som pollen och kvalster är den vanligaste typen bland hundar. Här delar vi med oss av våra tips på hur du kan motverka allergibesvär hos sin hund.

Vilka symtom får den allergiska hunden?
Det är vanligt att allergin uppstår tidigt, ofta redan innan valpen är sex månader. Några tydliga symptom är klåda, till exempel genom att hunden biter eller slickar på sina tassar, rinniga och irriterade ögon samt ibland snuva. Hunden kan också bli irriterad i öronen och på öronlapparna.

Hur förebygger man pollenallergi?
Pollen är svårt att undvika eftersom hundar vistas mycket utomhus. Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar, rekommenderar att sätta in allergitabletter vid svårare fall.

- Är besvären svåra går det att sätta in receptbelagda allergitabletter med kortison eller antihistamin. Några biverkningar med behandling mot pollenallergi är ökad törst och matlust, något som är bra att känna till som ägare. Ibland blir hunden bättre av att badas med ett medicinskt schampo som stillar klådan och återfuktar. På så sätt minskas pollenmängden som hunden kan ta upp genom huden, säger Per. 

Hur utreder man hunden? 
Du kan ta reda på om din hund är allergisk mot pollen genom ett pricktest eller blodprov hos veterinären. Om hunden visar sig vara allergisk, kan det gå att få fram de exakta allergenerna och på så sätt ta fram ett specialvaccin åt hunden. Detta görs genom hyposensibilisering, en långvarig immunbehandling mot allergi. Hunden utsätts för små mängder allergener och på så sätt vänjer den sig stegvis vid ämnet som orsakat allergin. Då kan hunden bli helt fri från sina besvär. 

Försäkringstips! 
För att få ett försäkringsskydd mot allergi är det viktigt att hunden försäkras redan som valp eftersom allergin vanligtvis uppstår tidigt. En medicinförsäkring är också bra att ha eftersom det ofta krävs livslång medicinering.

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit

Vår mest populära hundförsäkring till ett bra pris med veterinärvårdsersättning livet ut

Anpassa veterinärvård och självrisk efter dina behov

Upp till 10 % rabatt vid skadefrihet