Många hundar skadas i trafiken

Trafikskador där hundar är inblandade är en vanlig orsak till skador och veterinärbesök. För att skapa en säkrare miljö för både bilförare och hundar delar Sveland Djurförsäkringar med sig av några tips och information om vad som gäller i trafiken när hundar är inblandade.

Många hundar skadas i trafikolyckor året runt. Ofta sker trafikolyckor när hunden sprungit bort från sin ägare och rusar ut i trafiken eller under jakt.

Att tänka på vid olycka
Vid en olycka behöver du först och främst se till att du själv inte utsätts för fara från trafiken. Vid behov kan du ge första hjälpen, men var försiktig då vissa hundar kan ha så ont att de blir aggressiva. Vid bilolyckor är det vanligt med frakturer och inre blödningar, så se till att omedelbart ta hunden till en veterinär.

Bilföraren har anmälningsplikt
Kör du på en hund måste ägaren omgående underrättas. Kontrollera först om det finns ett telefonnummer på hundens halsband, annars kan veterinären ofta spåra ägaren genom det centrala hundregistret. Var därför noga som hundägare med att id-märka hunden och att hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade i registret.

Kan inte ägaren lokaliseras eller nås skall olyckan enligt lag genast anmälas till polisen. Det är inte tillåtet att själv avliva en skadad hund.

Både förare och hundägare har ansvar
Som hundägare har man alltid ett strikt hundägaransvar, vilket innebär att man ska ersätta de skador som hunden orsakar. Det innebär bland annat att hundägaren ansvarar för att ersätta eventuella skador på bilen. Därför är det viktigt att ha en ansvarsförsäkring i sin hemförsäkring.

Dock har även bilföraren ett strikt ansvar, så beroende på situationen kan antingen bilföraren, hundägaren eller båda vara ansvariga för skadorna på hunden. Om du har din hund försäkrad kan hundens försäkring ersätta de veterinärvårdskostnader, och eventuellt livbelopp om hunden avlider, som inte ersätts av en trafikförsäkring.

Har hundägaren brustit i sin tillsyn av hunden eller medverkat till olyckan ersätts kanske inte skadorna av trafikförsäkringen. Därför är det viktigt att även ha en hundförsäkring.

Redovisa uppgifter om olyckan
Tänk på att du behöver redovisa olika uppgifter till försäkringsbolagen, spara därför bilförarens och bilens uppgifter. Om föraren är okänd behöver du göra en polisanmälan. Som bilförare bör du även spara hundägarens uppgifter.

Sveland Djurförsäkringars tips till hundägare:

  • Håll din hund kopplad, koppeltvång råder från 1 mars till 20 augusti. Läs mer: Koppeltvång.
  • Se till att du och hunden har reflexer när det blir skymning och mörkt ute. Tänk på att använda reflexer som syns både framifrån och bakifrån. Läs mer: Använd reflex på ditt djur och Mörka tider gör trafiken farligare för djur.
  • Ha en bra försäkring till din hund samt en hemförsäkring med ansvarsförsäkring.
  • Id-märk din hund och uppdatera dina kontaktuppgifter i Jordbruksverkets centrala hundregister.

 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring