Lämna inte hunden i bilen!

Varje sommar inträffar fall där hundar skadas eller avlider av överhettning för att de har lämnats kvar i en varm bil. Även låga temperaturer kan snabbt bli plågsamma, eftersom hundar är mycket mer känsliga för värme än vad människor är. Det är också vanligt att djur som drabbats av värmeslag i bilen kan få bestående hjärnskador och cirkulationsproblem.

- Lämna aldrig din hund i bilen. De är mer känsliga för överhettning än vi människor, vilket beror på att hundens kroppstemperatur regleras genom ventilation via munnen och tungan. Därför behöver de frisk luft i större utsträckning. Tecken på att hunden har drabbats av värmeslag är att den hässjar (snabb ytlig andning), dreglar eller har feber, torra klibbiga och röda slemhinnor, hög puls och i allvarligare fall andningssvårigheter, kräkningar och slutligen koma, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Tänk på att temperaturen snabbt kan stiga i en varm bil! Till exempel kan 27 grader kl. 13:30 bli 52 grader inuti fordonet om solen är framme. Ett bra tips är att ha en kyldyna i bilen för att motverka värmen. Även om värmen är uthärdlig för människan kan hunden snabbt bli överhettad och drabbas av skador eller i värsta fall avlida. Lämna därför aldrig ett djur ensam i bilen!

Får krossa ruta
Om du ser en hund som lider svårt är det lagligt att ta till nödvärn och krossa rutan. Är situationen mindre akut bör du kontakta polisen som sedan hanterar ärendet. Hundägare som lämnar sina djur i en varm bil kan riskera att åtalas för djurplågeri.

- Det är allvarligt om hunden drabbas av värmeslag. I värsta fall kan djuret avlida eller få bestående skador. Cirkulationsproblem och hjärnskador är inte ovanligt, säger Per Josefsson.

Hunden utsatt även under bilfärden
För att göra bilfärden bekväm för hunden kan man undvika att köra mitt på dagen och istället välja tider på dygnet då det är svalare. Du bör också vara noggrann med att ta pauser för att rasta hunden. På så sätt förbättras djurets cirkulation och risken för överhettning minskar. I förebyggande syfte kan det vara bra att ha med en kylväska fylld med vattenflaskor.

Så behandlar du värmeslag:

  • Kontakta omedelbart veterinär.
  • Kyl hunden med kallt vatten på huvud och kropp, lägg kalla våta handdukar i hundens armhålor och linda in trampdynorna. Byt handdukarna ofta.
  • Ge hunden vatten att dricka och massera benen för att underlätta cirkulationen.
  • När kroppstemperaturen sänkts till ungefär 39,5 grader ska man sluta kyla hunden för att undvika för snabb nedkylning.
  • Ta hunden till veterinär vid akuta fall då den då ofta behöver få dropp. Veterinären tar även blodprov för att bland annat kontrollera lever- och njurfunktion.

Ladda ned vår smarta temperaturtabell! Du kan till exempel skriva ut den och dela ut eller sätta den på din bilruta. 

Temperaturtabell Sveland.pdf

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit