Koppeltvång mellan den 1 mars och 20 augusti

Glöm inte att du måste hålla extra stor uppsikt på din vovve mellan den 1 mars och 20 augusti. Lagen om koppeltvång är till för att skydda vilda djur som får ungar under denna period. Men vad innebär egentligen koppeltvång och var får din hund vara lös?

Den här tiden händer det mycket i naturen, till exempel får många vilda djur och fåglar ungar. För att förhindra att hundar stör eller jagar vilda djur är därför reglerna för att ha hunden lös ännu strängare under den här perioden.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter så ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där de kan driva eller förfölja vilt. Hunden måste inte vara kopplad, men kontrollen över hunden ska motsvara ett slags osynligt koppel. Med andra ord så måste den omedelbart lyda när man kallar på den.

- Få hundar klarar av att vara utan koppel i naturen. Om det dyker upp en kanin några meter framför är det svårt för hunden att motstå frestelsen att jaga den. Men om man inte håller koll på sin hund och den ställer till skada, riskerar man böter. Som hundägare är du alltid ansvarig för de skador som hunden orsakar. Se därför till att koppla hunden, säger Christine Ehrlander, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Reglerna för hunden kan skilja sig åt beroende på vilken kommun du bor i. Som hundägare är du skyldig att känna till vilka lagar som gäller. Om du behöver information om vad som gäller där just du bor kan du kontakta din kommuns Miljö- och Hälsoskyddskontor.

I vissa kommuner råder det strikt tillsyn och på vissa platser totalt hundförbud som till exempel i vissa parker, lekplatser, idrottsplatser, badplatser och liknande. Undantag från kopplingstvånget gäller endast inom särskilt inhägnade områden som hundrastgårdar. Det här gäller också oavsett storlek och ras på hunden.

 

 

Kontakta oss om du har några frågor

0451-38 30 00

Intressant för dig

Hund Maximal

Marknadens bästa hundförsäkring enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå

100 000 kr i veterinärvård - extra omfattande villkor

Medicin och rehabilitering ingår med 10 000 kr vardera