Klobrott hos hund

Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats. Klobrott orsakas ofta av att hunden fastnat med eller brutit klon. Det beror vanligtvis på att hunden har för långa klor. Därför är det viktigt att man som djurägare sköter om klorna på sin fyrfotade vän.

Tidiga tecken på klobrott är att hunden ofta slickar sig på sina tassar och klor. Beroende på hur stor spricka det är i klon så brukar det också gå att se om hunden har ont om man vidrör vid tassen eller klon. Om hela klon slits bort orsakar det ofta blödning och smärta. Andra tecken är akut hälta och förvridna eller spruckna klor.

Vid klobrott finns en risk för infektion. Under sommaren kan läget vara ganska akut då risken att drabbas av infektion är större. Om hundens klo brutits ytligt, går det att klippa bort den skadade delen.

- Om man misstänker att en liten bit av klon fortfarande sitter kvar, bör man uppsöka veterinär. Veterinären behöver då skrapa bort allt för att klon ska läka och det ska kunna bildas en ny klo. Om brottet sitter djupt så kan hela klon behöva avlägsnas hos veterinär säger, Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Eftervård
Om veterinären behövt ta bort klon helt så att pulpan är blottad är det viktigt att tassen hålls torr och ren för att undvika infektion. Följ veterinärens anvisningar om hur du ska rengöra och sätta tassbandage. Utomhus kan det behövas en sko eller platspåse för att skydda tassen mot smuts och vatten. 

 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit

Vår mest populära hundförsäkring till ett bra pris med full veterinärvårdsersättning livet ut

Anpassa veterinärvård och självrisk efter dina behov

Upp till 20 % rabatt vid skadefrihet