Tid för kennelhosta

Med vinter och kyla kommer sjukdomstider, och det är inte bara vi tvåbenta som kan drabbas. Kennelhosta är en vanlig åkomma bland hundar och ökar ofta under vinterhalvåret. 

Får din hund akuta hostattacker där det låter som att den har satt något i halsen? Då är det troligen kennelhosta den har drabbats av. Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för olika luftvägsinfektioner med hostliknande symptom hos hund. Ibland blir hostattackerna så kraftiga att hunden kräks upp vitt slem. Allmäntillståndet i övrigt brukar inte vara särskilt påverkat, men en liten febertopp i början av sjukdomen kan förekomma. 

Hur smittar kennelhosta?
Smittan sker genom direktkontakt med smittade hundar men också genom vattenskålar eller andra föremål som en smittad hund har slickat på. Människor kan inte smittas av kennelhosta. 

-  Inkubationstiden, alltså den tid som går från att hunden blivit smittad till att sjukdomen bryter ut, är ungefär fyra till tio dagar. Din hund är smittsam under den här perioden även om den inte uppvisar några symptom, berättar veterinär Per Josefsson.

De flesta hundar blir friska av sig själva utan någon särskild behandling. I vanliga fall pågår sjukdomen i en till två veckor.

Vila är viktigt
Det finns några saker du som ägare kan tänka på om du har en sjuk hund. Per Josefsson säger att det är viktigt att inte anstränga sin hund när den är sjuk. 

- Ta bara korta promenader och använd sele på hunden eftersom halsband kan trycka mot luftstrupen och orsaka retningar som leder till nya hostattacker. Du kan också ta tempen på hunden regelbundet för att hålla koll på att eventuell feber inte blir värre. Om din hund verkar väldigt trött, har svårt att andas eller får hög feber bör du ta den till veterinär. 

Vaccinera eller inte?
Din hund är inte immun mot sjukdomen om den haft kennelhosta en gång tidigare, den  kan alltså bli smittad igen. Det finns för närvarande vaccin mot två av de smittoämnen som orsakar kennelhosta, men även om du har vaccinerat din hund är den inte skyddad till hundra procent. Dock brukar symptomen bli mildare för vaccinerade hundar. 

- Om hunden ska vistas mycket bland andra hundar, till exempel på hunddagis eller om du tränar och tävlar med din hund kan det vara en god idé att vaccinera den mot kennelhosta. Om din hund skulle bli smittad är det också viktigt att du håller den ifrån andra hundar i två veckor från att hunden började hosta, säger Per Josefsson.  

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit

Vår mest populära hundförsäkring till ett bra pris med full veterinärvårdsersättning livet ut

Anpassa veterinärvård och självrisk efter dina behov

Upp till 20 % rabatt vid skadefrihet