Låt inte hunden springa bort på nyår

Nyår närmar sig och på grund av raketer och smällare är det en plågsam högtid för många djur. En följd av raketerna som sällan tas upp är de hundar som blir så skrämda att de springer bort när det smäller. Vissa hundar hittas aldrig och andra skadas eller dödas i trafiken. Även hundar som aldrig visat rädsla kan plötsligt bli panikslagna om de blir överraskade.

Tips för en säkrare promenad:

  • Håll hunden kopplad på och runtomkring nyårsafton. Även orädda hundar bör vara kopplade.
  • Undvik att gå ut med hunden sent på kvällen och kring tolvslaget på nyårsafton.
  • Se till att hundens koppel och sele/halsband är hela och rymningssäkra. Använd inte en sele som hunden kan backa ur eller ett halsband som sitter för löst.
  • På hundar som är skotträdda kan det vara en idé att ha dubbla koppel och fästa i både sele och halsband som en extra säkerhet.
  • Låt inte barn hålla i hunden, även små hundar kan bli väldigt starka om de blir rädda.
  • Använd reflexer på hunden även på dagtid. Skulle hunden komma lös är det lättare för bilister att se den.
  • Om olyckan är framme och hunden springer bort är det viktigt att i förebyggande syfte ha en så kallad "smeller" hemma. Genom en smeller kan en IDhund få rätt doftinfo och på så sätt söka efter den bortsprugna hunden. 

Skulle hunden komma bort är det viktigt att den är chipmärkt och att du registrerat dig som hundens ägare i jordbruksverkets hundregister. Det är även bra med en namnbricka i halsbandet/selen med dina kontaktuppgifter. Det kan även vara en god idé att registrera hunden på DjurID.se som är Svenska Kennelklubbens stora ägarregister, som rymmer över en miljon hundar och katter. Där kan man online och dygnet runt hitta kontaktuppgifter till en upphittad hunds ägare.

Förberedelser för att hjälpa hunden
Om din hund brukar bli rädd kan det behövas ytterligare åtgärder för att hunden ska ha en så bra nyårsafton som möjligt. Det bästa är så klart att träna hunden kontinuerligt hela året för att i den mån det går träna bort skotträdslan. Du kan även åka bort till en plats där det inte smälls lika mycket raketer och smällare, kontakta en veterinär för att få lugnande medicin eller prova andra förebyggande metoder som kan hjälpa hunden vid rädslor som exempelvis Thundershirt.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring