Ipas nos kan rädda liv

Rottweilern Ipa, till vardags en av kontorshundarna på Sveland, har nyligen utbildats till tjänstehund inom personsök tillsammans med sin husse Per. Det innebär att de tillsammans kommer att hjälpas åt att hitta försvunna personer. 

Under våren träffades åtta förväntansfulla hussar, mattar och hundar vid sju tillfällen och utbildades inom personsök. Deltagarna är de åtta första i de södra delarna av Sverige som nu godkänts som personsökekipage. Under utbildningen lärs allt från första hjälpen och att hantera karta och kompass, till lydnadsträning med hunden ut. 

–  Utbildningen är lika mycket för oss människor som för hundarna. Vi tränar en massa olika moment tillsammans. Sen får man träna hemma själv däremellan. Jag skulle säga att utbildningen tar ungefär 150 timmar totalt, berättar Per. 

Hittade figurant på 16 minuter 
Själva slutprovet har en lydnadsdel där hunden ska visa upp grundläggande lydnad som sitt, ligg och stanna kvar. Hunden ska också kunna lämnas till vem som helst av de andra deltagarna. Därefter ska ett spår följas, till exempel kan en figurant gå på en grusväg och sedan avvika från den varpå hunden ska spåra hur personen har gått. I sista delen av provet tilldelas varje ekipage ett område där ett föremål och en figurant ska hittas inom 45 minuter. 

–  På slutprovet hade ett klädesplagg gömts en vecka innan och figuranten hade gömt sig ett par timmar innan vi påbörjade vårt sök. Det tog sju minuter för Ipa att hitta föremålet och 16 minuter att hitta figuranten. Rottweilers är extremt lätta att lära, men man måste hitta nya sätt att lära dem hela tiden. Ipa blir lätt uttråkad och tappar intresset. Men i personsök med en figurant med i söket drar han armarna av mig. Han är så extremt duktig, säger Per. 

Anpassa efter hunden 
Det finns flera olika typer av sök man kan utbilda sig inom. Sektorsök, som är det Ipa och Per håller på med, innebär att man tilldelas ett visst område att söka av tillsammans med sin hund. Inom akutsök springer hunden istället i förväg för att hitta akut skadade personer. Ytsökhundar söker av åar och sjöar, och kriminalsökhundar används av polis vid brottsplatser. 

Per och Ipa har blivit godkända inom sektorsök genom en frivilligorganisation. I en app i telefonen får man ett meddelande när någon försvunnit och ett sök ska påbörjas. Svarar man ja på förfrågan får man en tid att infinna sig för uppsamling. 

–  Vi vill ju gärna hjälpa till. Sen är det dessutom en fantastiskt rolig träningsform för både hunden och för en själv. Ipa är helt slut när vi kommer hem. Även om vi inte går särskilt långt är han mentalt trött, berättar Per. 

Per menar att sektorsök är en skonsam träningsform som inte sliter så mycket på hundens leder. Istället är det hjärnan som får jobba. Hunden får välja sitt eget tempo i söken och det går lugnt och sansat till. Hans bästa tips för personer som vill börja träna sök och spår är att anpassa träningen efter sin hund. Hunden ska till exempel klara av att ta sig fram i terräng och olika kroppstyper passar till olika sorters sök. 

–  Min hund orkar till exempel inte springa så långt, men att spåra klarar han flera timmar. Har man en snabb och smidig hund kanske akutsök passar bättre. Sen tycker jag att man helt enkelt ska prova sig fram. Alla hundar tycker inte att det är roligt, medan vissa älskar det. Man kan ju ha spårning som en rolig träningsform ändå utan att göra prov och utföra skarpa sök, säger han. 

En vanlig fråga Per brukar få är hur hundarna vet vad de ska göra. Hur vet de egentligen vem de ska söka efter? 

–  Han får inte lukta på någonting som tillhört personen eller så, utan han får endast ett kommando av mig när vi ska påbörja söket. Man jobbar tillsammans hela tiden, jag håller till exempel koll på hur vinden blåser och var vi redan har sökt. Så fort det är en lukt som inte hör hemma i naturen så tar han det direkt, säger han. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring