Hundens tonårsperiod

Efter 6-7 månader kommer din lilla söta valp att ha utvecklats till en unghund och något många upplever som en slyngel. Man kan nu märka ett påtagligt ändrat beteende hos hunden och innan hormonnivåerna stabiliseras kan det bli lite kaos i den unga hundens hjärna. Humöret och självkänslan kan gå upp och ner flera gånger per dag – precis som för oss människor. 

Bästa sättet att hantera en hund som kommit in i vad som brukar kallas trotsåldern eller slyngelåldern är att förstå att hunden inte är vuxen ännu och fortsätta bygga på den relation ni redan skapat. Vi tipsar om hur du kan hantera slyngelåldern hos din hund:

1. Behåll glädjen 

När din hund plötsligt tycks sluta lyssna på dig och det nästan upplevs som den har "kottar i öronen" - ja, då är slyngelåldern ett faktum! Under denna period (det är trots allt en övergångsfas) är det lätt att som hundägare hamna i en negativ spiral där skällande och växande irritation blir en del av vardagen. Det är också vanligt att hundägaren kan förlora självförtroendet och känna sig som världens mest misslyckade husse eller matte. Känner du igen dig? Då är det viktigt att stanna upp och tänka om. Irritation och banner gör varken dig eller hunden gott. Försök behålla glädjen och lättsamheten i relationen med din hund. Med glädje och roliga aktiviteter blir det lättare att ta sig igenom den ökända trotsåldern. Och kom ihåg: du är inte en dålig husse/matte bara för att din hund under en period "slutar lyssna på dig" – det är fullt naturligt. 

Fundera hellre på vad du kan göra för att framstå som mer intressant än allt annat som pockar på din hunds uppmärksamhet? Lägg fokus på vad du vill att hunden ska göra och mindre på vad du inte vill att den ska göra. Belöna, belöna, belöna! 

Tips! Träna inkallning. 

2. Ha tålamod

Med en unghund måste man verkligen ha tålamod, hela tiden. Och det viktigaste du kan komma ihåg; hunden är ännu inte vuxen! Behandla den därefter. Detta är viktigt att påminna sig själv om, gång på gång. Det hjälper mot ett vaklande tålamod. Under slyngelåldern är hjärnan inte fullt utvecklad samtidigt som hundens hormoner sprutar i kroppen. Sätt därför inte för höga krav och begär inte att hunden ska förstå alla dina kommandon. Med tålamod lär sig hunden så småningom att det är hos dig det roliga händer och alla distraktioner blir mindre intressanta. Låt inte unghundens intresse för annat få dig att ge upp leken och kommunikationen!

3. Keep it simple – och beröm spontan kontakt

Under den här perioden är unghunden ofta mindre mottaglig för inlärning. Om man inte redan lärt den skillnaden mellan aktivitet/inlärning och regel/sociala krav är det hög tid att göra det nu. Annars uppstår lätt stress i samband med den osäkerhet som uppstår när det inte längre finns någon skillnad mellan de två.

Ha som utgångsläge att träna på det din hund redan kan och hjälp den att göra rätt. Men underskatta den inte. Det går trots allt att träna in nya saker med en unghund, så länge du är beredd på att göra det enklare för hunden och inte hålla på för länge. Om din hund spontant tar kontakt med dig = beröm och belöna! Om du börjar belöna (förstärka), kommer hunden att upprepa det positiva beteendet. Och då behöver du inte kalla på din hund eller be den att stanna i ett. Det är också därför man bör leka med sin hund ofta och i alla tänkbara situationer. Det får hunden att tycka att matte och husse är spännande att hålla sig kring. 

4. Ta hjälp – gå en hundkurs

Sugen på en ny aktivitet? Sök och hitta spännande och utvecklande fortsättningskurser för dig och din unghund. Det kan vara allt från vardagslydnad (för dig som har en hund över 6 månader och som har gått grund- eller valpkurs) till "spåra & söka", eller varför inte testa på lite agility eller vallning? Det finns även ett brett kursutbud som fokuserar på hundars beteende och/eller mentala utveckling! Många fortsättningskurser innehåller viktiga övningar för ökad kontakt och kommunikation mellan hund och hundägare. 

Ett bra sätt att hitta aktiviteter och lämpliga hundkurser och hundutbildningar är att söka i Brukshundklubbens kursutbud eller på lokala länsklubbars och ras- och specialklubbars webbsajter. Det finns också många bra fristående lokala hundinstruktörer och klubbar över hela landet. Se dock till att vara noga med att kontrollera att den kurs du väljer verkligen leds av en instruktör med rätt kvalifikationer. 

5. Jämför inte 

Unghundstiden kan kännas lång, men det handlar egentligen om en relativt kort period i hundens hela liv och utveckling. Tänk också på att det är skillnad på individer (inte bara från ras till ras). Jämför därför inte med andras hundar, vare sig kullsyskon eller kompisars hundar. Om du har haft hund tidigare bör du undvika att rakt av kopiera upplägget, som fungerade för din/dina andra hund/ar, men kanske inte lika bra för din nuvarande hund. Vissa mognar snabbt, medans andra behöver mer tid. 

Det är även nyttigt att filtrera alla "goda" råd som många hundägare blir serverade av vänner, okända hundägare på promenaderna och även icke-hundägare, som minsann "vet hur det ska vara". Förslag som: "kastrera hunden.. det löser alla problem",  "skaffa en sprayflaska och spruta, så den lär sig..." eller "lägg hunden på rygg om den inte lyssnar" kan dyka upp. Detta kan knäcka den mest hårdhudade hundägaren. Då är det okej att säga tack, men nejtack. 

Kom ihåg! Om det känns svårt att vara unghundsägare, våga prata om det och sök hjälp om du inte kan lösa problemen själv.

Relaterad artikel
Träna med unghunden | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit