Hund på jobbet - hur funkar det?

Till våra kontor i Lund kommer varje morgon närmare 40 hundar för att tillbringa arbetsdagen med matte eller husse. En tydlig policy och ett gäng kompostgaller gör att vi har förmånen att ta med sina hundar till arbetet. Nu har vi sammanställt tips för att fler ska se möjligheterna med vovve på jobb

Hund på jobbet är för många anställda en dröm och för ett fåtal en viktig förmån. Amerikanska undersökningar har visat att stressen minskar och trivseln ökar både för den som har med sig sin hund till jobbet och för kollegorna. På våra kontor i Lund finns ett 60-tal anställda, alla med ett brinnande djurintresse. Varje dag kommer ett 40-tal hundar med till kontoren, allt från 60-kilos blandrashunden Tubbe till dvärgpudeln Bri, 3 kilo. 

- Vi är måna om att våra anställda ska vara engagerade i djur och gärna ha egna. Detta för att vi på ett bättre sätt ska förstå våra kunder och deras behov. Hundarnas närvaro påminner oss om vilken bransch vi är i och vilka vi är till för. Det finns också många undersökningar som visar att de får oss att må bättre på jobbet och det får ses som en extra bonus, säger Linda Kreutz, vd på Sveland Djurförsäkringar och fortsätter:

- Än så länge har vi inte haft någon anställd som fått allergiproblem. Skulle det hända skulle vi sannolikt göra en hundfri zon.

Kontorshund på prov 
Hos socialförvaltningen på Flens kommun gör man just nu ett pilotprojekt för att se om det fungerar att de anställda har med hund till jobbet. Lena Marie Bärlin har varit en av de drivande och under sommaren är hennes finska lapphund Harry med på jobbet varje dag. I augusti sker en utvärdering. 

- Vi tog fram fakta och presenterade forskningsstudier för vår ledningsgrupp. Sedan tog vi fram en policy, bland annat kopierade vi Sveland Djurförsäkringars. Därefter fick vi besked om att vi skulle ha hund på jobbet på prov, berättar Lena Marie Bärlin.

Plan för allergiker
För eventuella allergiker eller hundrädda har man hittat en bra lösning. Kontoret är på två plan. 

- Hundarna har en egen ingång och ett eget våningsplan. Vill man inte möta en hund slipper man. För oss med hund är detta verkligen en förmån som vi ska vara rädda om. Fungerar det för oss, som är en liten enhet, kanske fler kan få öppna upp för hundarna, säger Lena Marie Bärlin. 

Under sommaren pågår alltså försöket. Lena Marie märker själv att hon mår bättre av att ha hund med på jobbet. 

- Framför allt blir jag piggare eftersom jag måste gå en runda på lunchen, oavsett väder. Det måste ses som friskvård. 

Sveland Djurförsäkringars tips för hund på jobbet:

Ha en tydlig policy som alla hundägare får ta del av.

Gör en plan för allergiker och hundrädda. Hundarna kanske bara ska vara på en del av kontoret?

Ha ”städregler” och gör det lätt att torka av tassar vid dålig väderlek.

Kompostgaller i dörröppningar kan vara god hjälp för att hindra att hundar springer fritt på hela  kontoret. 

Tänk på att hundar inte får lov att hållas i bur inomhus. Se Jordbruksverkets regler. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring