Grilla säkert med hunden i sommar

Sommaren lockar till grillning och många tar med sina hundar på picknicken. Men våra vanligaste grilltillbehör kan ge hundar svåra skador. Hundägare bör ha noggrann uppsikt över sina djur för att undvika problem. 

Under ljumma kvällar går grillarna varma i såväl trädgårdar som parker. Det innebär ofta majskolvar, benrester och grillspett, som alla kan vara farliga för hunden.

- Frestelser som majskolvar eller överblivna benrester kan ibland fastna i magen eller tarmarna. Då kan en operation vara nödvändig för att rädda hunden. Speciellt majskolvar är förrädiska då de kan orsaka totalstopp i tarmen vilket kan vara livshotande, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Hundägare som misstänker att hunden ätit något olämpligt bör ha hunden under noga uppsikt. Ett förändrat allmäntillstånd och att hunden inte kan behålla mat eller vatten utan att kräkas kan vara symptom på att hunden fått i sig något olämpligt. Då bör veterinär kontaktas omgående.

- När vi grillar och äter ute har vi ofta sämre uppsikt över vår mat och kanske till och med äter på en filt. Då är det lätt för hunden att komma åt maten och få i sig våra rester. Därför gäller det att vara extra uppmärksam, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Blir det nödvändigt att operera hunden så ersätts det vanligtvis av en hundförsäkring men ingreppet kan vara riskabelt beroende på hur svårt skadade hundens tarmar är.

Grilla säkert med hunden

  • Bjud inte hunden på benrester, fet mat eller annat olämpligt
  • Koppla hunden på säkert avstånd från grillen
  • Släng dina grillrester där hundar inte kommer åt dem

Relaterade artiklar: 
Sommarfaror för hunden, del 4: Mag- och tarmproblem, olycksfall och sårskador

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring