CrazyDog Trail - loppet för både hund och människa

Kalle Karlsson är skadereglerare på Sveland och har fyra egna hundar som han regelbundet tränar med. Han håller även i agilitykurser och tar sig an en del domaruppdrag inom agility. Den 27 september anordnar Kalle Crazy DogTrail för första gången. Vi på Sveland passade på att ta pulsen på honom inför loppet. 

Hej Kalle! Berätta om CrazyDog Trail.
–  CrazyDog Trail är ett canicross-lopp, vilket innebär linlöpning med hund. Det är en del av de draghundssporterna som finns. Hunden har på sig en sele med ett expanderbart koppel som är kopplad till ett midjebälte som föraren har på sig. Föraren och hunden ska sedan tillsammans ta sig från start till mål. Hunden bör springa framför och liksom dra föraren framåt. 

Vem kan delta? 
–  Loppet riktar sig till både nybörjare, motionärer och elit. Vi kommer att ha olika startgrupper beroende på hur van man är. Man behöver inte ha en draghund för att delta i loppet, alla hundar som är minst 12 månader gamla är välkomna. Allt från en dvärgpudel till rottweilers är anmälda. Vi kommer även att ha en kids-trail. Det är 12 anmälda barn som ska springa en 600 meter lång sträcka. I det loppet är alla vinnare! 

Hur undviker jag att hunden skadar sig under loppet? 
–  Det är jätteviktigt att värma upp innan. Gå eller jogga en liten sväng så att hunden kommer igång. Det ska du börja med ungefär en halvtimme innan det är dags för start. Håll hunden i rörelse hela tiden. Du ska inte köra slut på den under uppvärmningen, utan tänk mer att den ska bli lite varm i kläderna. Efter loppet är det viktigt att varva ner. Gå eller jogga lugnt med din hund tills den slutar vara andfådd. Är det kallt kan du sätta på den ett täcke för att musklerna inte ska svalna för snabbt. 

På vilka sätt brukar du själv träna med dina hundar?
–  Jag tränar så varierat som möjligt och försöker hitta sätt där hundarna når maxfart och kan utvecklas vidare. Mina hundar springer mellan 30-35 kilometer i timmen, men så snabbt hinner inte jag springa, så då sätter jag mig på min cykel och trampar loss. Jag fokuserar på mängdträning och variation, det vill säga att jag tränar flera gånger i veckan och blandar intervaller med långpass och låg- och högintensiv träning. 

Har du något mer du vill berätta?
–  CrazyDog Trail är visserligen en tävling, men loppet går framförallt ut på att man ska ha kul tillsammans med sin hund!

Läs vidare: Fem tips när du motionerar med hunden


Mer om CrazyDog Trail
 
Ekipage: 130 anmälda

Covid-19: Max 50 personer per startgrupp. Publik är inte tillåtet. 

Utrustning: Sele, koppel, springbälte.

Plats: Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm. 

Distanser: 4 kilometer dam & herr, 8 kilometer dam & herr, 600-800 meter Kids-trail 

Här kan du se Facebookeventet


Foto: Johan Nilsson The Mako studio 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit

Vår mest populära hundförsäkring till ett bra pris med veterinärvårdsersättning livet ut

Anpassa veterinärvård och självrisk efter dina behov

Upp till 10 % rabatt vid skadefrihet