Är min tik dräktig?

De flesta tikar blir dräktiga efter en naturlig parning om man har prickat in rätt dagar i löpcykeln. Normalt varar en dräktighet i 63 dagar +/- 1 dag, det vill säga cirka nio veckor. Tiden räknas från ägglossningen. Men hur vet jag att min tik är dräktig?

  • Den blir rundare om magen och bredare över ryggen
  • Orkar inte röra på sig lika mycket som innan och blir tröttare
  • Spenarna blir mer tydligt rosa (efter ca två veckor) – speciellt om din tik är dräktig för första gången
  • Blir illamående, kräks och får minskad aptit
  • Blödningar som påminner om löp
  • Luktfria och genomskinliga flytningar
  • Du kan i vissa fall känna och se rörelser från valparna i magen

När börjar det då synas att din hund är dräktig? Det beror på hur gammal hunden är och vilken ras. På vissa hundar börjar det synas på magen redan efter ett par veckor. Medan andra har precis samma kroppsform under hela dräktigheten.

  1. PalperingEtt säkert tecken för att konstatera dräktighet är genom att känna efter med sina fingrar. Det fungerar som så att du försiktigt känner igenom buken, när tiken står upp, genom att massera/palpera. Då kan man någonstans mellan dag 24–28 känna körsbärs- och plommonstora fosterblåsor i livmodern, genom bukväggen. Ta hjälp av en erfaren uppfödare eller veterinär om du är osäker.  

  1. Ultraljud. Ungefär i samband med att tiken har passerat tredje dräktighetsveckan (dygn 30)kan en veterinär med hjälp av en ultraljudsundersökning avgöra om tiken är dräktig. Mycket svårare är det dock att uttala sig om hur många valpar det är i livmodern. Att räkna foster via ultraljud är en mycket osäker verksamhet och något du inte ska ha alltför mycket tilltro till.  

Obs! Det förekommer att tikar som på en ultraljudsundersökning haft valpar i livmodern ändå går tomma. Det beror på att tikar kan resorbera foster förmodligen så långt fram som till femte dräktighetsveckan. Foster som dör senare föds i regel tillsammans med de övriga valparna.  

  1. RöntgenSå småningom, efter cirka sex veckor (efter det 45:e dygnet), kan man även röntga. Då har valparnas skelett förkalkats till den grad att de syns på röntgen, ett säkert alternativ om du gärna vill veta hur många valpar det kommer att bli. Vår erfarenhet säger att röntgenbilden blir bättre och säkrare om du kan vänta ytterligare ett par dygn. Men om kullen är stor kan det vara svårt att se antal även där.

Obs! Vi rekommenderar inte att göra en massa undersökningar och på så viss åka runt med sin dräktiga tik, såvida hon inte mår dåligt eller att medicinska indikationer tyder på att något är på tok. Låt henne i stället vara i fred – och ha tålamod. Svelands uppfördarprofil Elisabeth Rhodin rekommenderar att låta tiken vara hemma och inte utsätta henne för smitta och onödiga veterinärbesök 

Lyssna på när Elisabeth Rhodin pratar om ”Är min tik dräktig?” i vår webbinarinspelning från 2022: Hjälp – min hund ska valpa.

Palpering – 6:49 minuter 

Ultraljud – 7:36 minuter 

Röntgen – 7:56 minuter 

Tecken på att allt inte står rätt till

  • Tiken får mörka illaluktande flytningar
  • Tiken är onormalt slö tidigt under dräktigheten
  • Tiken får feber

Om man ser något av dessa tecken måste man uppsöka veterinär. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00