Hållbar hundägare del 1: Hållbart att ha hund?

Du har kanske läst i tidningen eller hört någon berätta att en hund orsakar större utsläpp av växthusgaser än en bil. Är det verkligen så att människans bästa vän inte är hållbar? I denna artikelserie i fem delar vill vi på Sveland titta närmare på hunden i ett hållbart samhälle och på hur du som hundägare kan göra bra val för ett hållbart djurägande.

Hållbarhet och husdjur
Det första många tänker på när de hör ordet hållbarhet är miljö och klimat, men hållbarhet är så mycket mer. Hållbarhet handlar om en hållbar utveckling där möjligheter till mänsklig utveckling och mänskliga rättigheter kan tillfredsställas, samtidigt som naturresurser och ekosystem inte förstörs.

Alla hundägare vet att hunden spelar en viktig roll i deras liv. Hundar har ofta både en fysisk, social och känslomässig påverkan på sina ägare, och det finns många forskningsstudier som visar att djurägare mår psykiskt bättre, är friskare och uppsöker vård mer sällan. Det finns även tydliga bevis för att husdjur kan göra stor nytta både inom vård, omsorg och skola. Att umgås med hundar är helt enkelt något som de flesta människor mår bra av! Att människor har en god hälsa och mår bra är en viktig del i hållbar utveckling. Våra hundar och övriga husdjur har absolut mycket att bidra med inom detta område.

Hunden, en miljöbov?
Men så var det ju det där med att en hund orsakar större utsläpp av växthusgaser än en bil. Flera forskningsstudier har tittat på den klimatpåverkan som husdjuren bidrar till och absolut är det så att våra husdjur ger upphov till utsläpp av växthusgaser. Främst är det husdjurens mat som bidrar till utsläppen av växthusgaser då kosten oftast består av relativt stora mängder kött. Det finns exempelvis studier från USA som visar att 25 % av allt kött som produceras i landet går till hund – och kattfoder. Men självklart påverkar även de inköp som vi djurägare gör, de resor vi gör med våra husdjur och den vård våra husdjur får utsläppet av växthusgaser. Som tur är finns det många enkla saker du som hundägare kan göra för att bli mer hållbar i ditt hundägande.

Hållbart djurägande
Nästan alla som arbetar på Sveland har egna djur och vi vet hur viktiga djuren är för att vi ska kunna leva ett hållbart liv i balans. Våra husdjur har så stora effekter på människors hälsa och ger oss så mycket positivt att ett liv utan husdjur inte är tänkbart. 

För oss på Sveland är det viktigt att både människor och djur ska kunna leva på vår planet under en lång tid framöver. Som djurägare kan du ofta med små medel och smarta val bidra till en mer hållbar planet, en mer hållbar ekonomi för dig som djurägare och ett mer hållbart djur. Kort sagt ett hållbart djurägande! Här kan du läsa mer om Svelands hållbarhetsarbete med fokus på hållbart djurägande. 

Hållbart djurägande handlar om att hitta sätt för dig och din hund att förebygga skador, undvika sjukdomar och att leva på ett för er hållbart sätt. Vi på Sveland vill hjälpa till genom att dela med oss av vår expertkunskap och ge dig och din hund de bästa förutsättningarna. Häng med i våra artiklar om hållbart hundägande så kommer du att få lära dig allt du behöver veta.

Läs del 2 här

Länkar till intressanta artiklar inom ämnet finner ni HÄR och HÄR.  

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit