Med kylan kommer koliken - så undviker du att din häst drabbas

Antalet fall av kolik hos häst ökar under vintern. De flesta blir friska igen, men i värsta fall kan förloppet vara livshotande och hästen måste buköppnas. Som hästägare finns det en del saker du kan göra för att förebygga att din häst drabbas. 

Kolik är en av de vanligaste anledningarna till att hästägare får uppsöka veterinär. Det finns många olika former av kolik, men gemensamt för begreppet är att det orsakar kraftiga magsmärtor hos häst. Vanliga symptom är att hästen beter sig oroligt, skrapar med hovarna, slutar äta eller slänger sig ner och rullar runt. Vid förstoppning kan den också ha svårt för att bajsa, därför är det viktigt att hålla koll på avvikelse vid mockning. Den kan också försöka bita sig själv på magen, svettas, flåsa och frusta. 

Förebygg med motion 
Det finns flera anledningar till att en häst drabbas av kolik. Kvaliteten på fodret, tillgång till vatten och att plötsligt få mindre aktivitet än normalt är några av orsakerna till att sjukdomen uppstår. Motion är viktigt för att undvika kolik, de vanliga rutinerna får inte förändras för mycket på grund av att det blir vinter och kallt. Se också till att hästen alltid har tillgång till friskt vatten. Bor du i en del av landet där vattnet snabbt fryser till is på vintrarna kan du införskaffa en eluppvärmd vattenkopp. Att sprida ut fodret i hagen så att hästen måste röra på sig och inte bara blir stillastående kan också verka förebyggande. 

Tips vid symptom
Om du märker att din häst börjat få symptom på kolik ska du kontakta veterinär. Ta bort allt foder och försök få i den vatten. Ströa även boxen ordentligt så att golvet blir mjukt och skönt för att undvika att hästen skadar sig om den vill lägga sig ned eller rulla sig. Om symtomen är lindriga kan det också hjälpa att låta hästen röra på sig genom att gå en lugn promenad med den, men var hela tiden uppmärksam på hur den verkar må. En häst som har mycket ont kan vara farlig för både dig och för sig själv, därför ska du aldrig ta ut en häst med mycket smärta. Även om du märker att symtomen börjar gå över måste du se till att övervaka din häst eftersom koliken kan komma tillbaka akut och då kan läget snabbt bli kritiskt. Vänta hellre lite för länge än för kort tid med att börja ge den foder igen. 

Undersökning och behandling 
Under veterinärbesöket görs en undersökning av hästen genom att kroppstemperatur, puls och andning mäts. Tarmar och bukvätska brukar kontrolleras, och ibland görs även ultraljud eller röntgen. I många fall består behandlingen av att dels lindra smärtan med kramplösande medicin och dels se till att hästen får i sig vätska vilket kan ske via dropp genom halsen. I mer allvarliga fall kan operation behövas. De flesta hästar som drabbas av kolik har en god prognos om de får vård i rätt tid. 

Här kan du läsa om hur du förbereder dig inför veterinärbesöket. 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring

Vår hästförsäkring för dräktiga ston som ger skydd för uteblivet eller förlorat föl

Veterinärvårdsförsäkring för fölet ingår med 100 000 kr de första 30 dagarna

Stoet behöver inte vara grundförsäkrat hos Sveland