Undersök din häst och förebygg skador

Ser hästens hud, ben, muskler och hovar ut som de brukar? Om du undersöker hästen regelbundet har du större chans att upptäcka om något inte står rätt till. Det är viktigt att vara observant och ta för vana att visitera hästen regelbundet för att upptäcka sjukdomar och skador i tid. 

Det här bör du kontrollera när du undersöker hästens hälsotillstånd:  

Allmäntillstånd - Är hästen hängig, trött och irriterad? Ser hästens hud, ben, muskler och hovar ut som det brukar? Om du visiterar hästen regelbundet har du större chans att upptäcka om något inte står rätt till. 

Ögonen och öronspel - En frisk häst har en klar och uppmärksam blick med ett normalt öronspel. Ser hästen onormalt hängig ut? Då kan det vara bra att ta tempen, normaltemperatur för häst är 37-38 grader.

Slemhinnorna - Här ska du kontrollera om det rinner ur hästens ögon eller öron och titta på hur hästens slemhinnor ser ut. Slemhinnorna i hästens mun ska normalt ha en svagt laxrosa färg. 

Kontrollera andningen - En häst i vila ska andas ungefär 8-15 gånger per minut. Kontrollera andningen genom att hålla handen framför hästens nos. Blöt gärna handen med kallt vatten innan för att lättare känna hästens andetag. Om inte hästen andas normalt, finns det risk för att den kan ha drabbats av feber eller kolik. Du bör även observera om hästen hostar. Om hostan håller i sig ska du kontakta veterinär. 

Vilopuls - Normal vilopuls ligger på 20-40 slag per minut. Lättast tar du pulsen på insidan av ganaschen eller vid kotan. Ökad puls kan vara tecken på till exempel begynnande hälta eller överansträngning. 

Pälsen - En frisk häst ska ha blank och slät päls. Om pälsen är raggig kan det vara tecken på mask. 

Kroppshållning - Hästens fyra ben ska belastas lika mycket. Det är normalt att hästen vilar ett bakben men om hästen vilar på ett framben kan något vara fel. Ifall hästen sätter bakbenen under kroppen och frambenen framför kan det vara tecken på fång. Om bakbenen är bakom hästen kan det tyda på smärta i rygg, kors och länd men det kan även vara på grund av smärta i hovarna.

Flanker - Flankerna ska vara avslappnade. Uppdragna flanker kan bero på att hästen är uttorkad, obalans i foderstaten, för lite protein, stress och oro. Om du misstänker att hästen är uttorkad kan du nypa tag i huden på halsen. Om huden snabbt gåt tillbaka till normalt när du släpper är det förmodligen inte vätskebrist. 

Sår - Känn igenom benen uppifrån och ner för att kontrollera att hästens ben är fria från sår, värme, svullnad eller ökad puls. Kontrollera även om det finns några trycksår eller skav från sadeln. Var särskilt noga med att följa senorna för att upptäcka eventuella avvikelser. 

Hovarna - Titta i hovarna för att kontrollera att det inte har fastnat stenar eller att hästen har fått spiktramp. Känn också utanför hoven om den är varm eller kall. Är den varm kan det vara ett tecken på hovböld eller fång.

Träck och urin - Ser det ut som det brukar i boxen/spiltan? Fungerar hästens mage som den ska och ser avföringen normal ut? Ofta går det att lyssna på magen genom att hålla örat intill flanken, på båda sidorna. Tarmljuden ska låta som ett slags kurrande. 

Föda - Äter och dricker hästen som vanligt? 

Kunskaper om hur hästen känns och ser ut när den är frisk är viktiga att ha för att kunna upptäcka avvikelser i tid och eventuellt förebygga sjukdomar. Om hästen visar tecken på sjukdom eller skada är det viktigt att du kontaktar veterinär.

Sveland tipsar! 

– Vad är Sveland Hållbart stall?
Sveland Hållbart stall är en stallbesiktning som hjälper stallägare till ett hållbart djurägande. Stallbesiktningen är utformad med fokus på hållbara och välmående hästar, miljö samt säkerhet. Godkänns stallet i besiktningen får alla hästar i stallet 10 % bonusrabatt på försäkringar i Sveland. Läs mer om Sveland Hållbart stall här.

Relaterade artiklar:
Såhär visiterar du din häst - veterinären tipsar om hur du känner igenom hästen

Träna hållbart med Emelie Grönberg

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring