Tips för ett mer miljövänligt stall

Vi har alla ett ansvar att försöka leva hållbart. Här tipsar vi om vad du kan göra för att få ett mer miljövänligt stall. 

Se över el- och energiförbrukning 
Hur mycket el gör du av med i stallet? Det finns många bra sätt att spara in på sin elförbrukning. Släck alltid lampor när de inte behöver vara tända. Byt ut glödlampor mot led-lampor. Rörelsedetektorer i foderrum och sadelkammare är utmärkt då det kan vara lätt att missa att släcka när man har händerna fulla med ridutrustning eller foderspannar. Belysning på ridbanan kan med fördel ha en timer som automatiskt slår av efter ett visst antal timmar så att det inte riskerar att stå och lysa hela natten.

Hållbar utrustning 
Köp begagnad utrustning när du kan, laga istället för att slänga och köp inte onödiga prylar. Om du väljer att köpa nytt, kontrollera att utrustningen är producerad på ett hållbart sätt. Välj gärna vegetabiliskt garvat läder. Material som ull och lin håller längre än till exempel polyester.

Foder
Undersök om det finns någon lokal producent i närheten. Fråga hur fodret har producerats. 

Källsortera och återvinn 
Täcken och annan textil som inte kan lagas kan istället återvinnas i en textilåtervinning. Se till att det är enkelt för alla att källsortera avfall i stallet. Glöm inte att sortera och återvinna ensilageplasten på ett korrekt sätt. Läs mer om det här: https://svepretur.se/

Förvaring, lagring och bortforsling av gödsel är också viktigt att tänka på för att undvika övergödning av våra vattendrag, sjöar och hav. Att mocka hagen ofta bidrar till att minska fosforläckage till vattendrag vilket i sin tur minskar övergödning. Att själv ta tillvara på gödsel och använda det på rätt sätt minskar behovet av importerad mineralgödsel. Läs mer här: https://www.varjeskitraknas.nu/

Välj miljövänliga insektsmedel
Många medel mot insekter innehåller skadliga ämnen. Välj miljövänliga alternativ. 

Spara på vattnet 
Du kan till exempel spara på regnvatten som du sedan använder till att tvätta av hästarna eller vattna ridbanorna med istället för att ta vatten från brunnen. 

Fotograf: Fredrik Jonsving 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring

Vår hästförsäkring för dräktiga ston som ger skydd för uteblivet eller förlorat föl

Veterinärvårdsförsäkring för fölet ingår med 100 000 kr de första 30 dagarna

Stoet behöver inte vara grundförsäkrat hos Sveland