Stipendier till forskning om hästars hälsa

Svelands Stiftelse för djurens hälsa och livskvalitet främjar vetenskaplig forskning och utveckling som har betydelse för djurs hälsa ur ett etiskt och medicinskt perspektiv. Varje år överförs en andel av årets vinst från Sveland Djurförsäkringar till stiftelsen. Totalt delades 244 000 kr ut under 2017. Läs mer om stipendiaterna som delades ut till häst nedan.

Trygg ögonbehandling utan kolik
Läkemedlet Atropin används vid ögonsjukdomar och ögonskador men kan ha en negativ påverkan på tarmarna. Detta kan leda till allvarlig kolik hos hästar. Veterinären Carl Ekstrand kommer i sin studie att undersöka läkemedlets påverkan på hästar med målet att optimera behandlingen vid ögonskador. Förhoppningen är att minska risken för biverkningar och ta fram säkrare behandlingsrekommendationer.

Förbättrad diagnostik av PPID
Inger Lilliehöök är professor vid SLU och vill i sin forskning öka kunskapen om regleringen av stresshormonet kortisol hos häst. Ökad förståelse är av stor vikt för att förbättra diagnostiken av exempelvis PPID, som är en vanlig sjukdom hos äldre hästar. Studien kan leda till bättre behandlingsmetoder och djurvälfärd.

Bakbenshälta hos häst
Docent Marie Rhodin vid SLU ska undersöka en ny möjlig diagnos av hälta hos hästar, patellar tendinos, så kallat hopparknä. Det efter att ha lokaliserat smärta hos häst som liknar det smärttillstånd som kan drabba människor. Studien ska leda till förbättrad diagnostik och behandling genom att bidra med ny kunskap inom området.

Läs mer om stipendiaterna för hund och katt här. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring