Snö och is? Undvik fläkskador!

Järnskor på is kan bli en livsfarlig kombination för hästar och ponnyer. Broddar på alla fyra gör utevistelsen säkrare under vintertid. Här får du veta hur proffsen resonerar kring broddar och halka. 

Många hästägare funderar just nu på om sårskador eller fläkskador är värst.  Snö och is ökar risken för halka samtidigt som ett par broddar kan orsaka skador på såväl hästen själv som på hagkompisarna.

- Har man flera hästar i samma hage bör hästägarna prata ihop sig. Hur är hästarna i hagen? Är det stillsamt i ”flocken” eller är hästarna ystra och bråkar lite med varandra? En broddbeklädd hov kan såklart orsaka betydligt större skador än en hov som inte har broddar, säger Ursula Lige, ansvarig för skadeförebyggande hälsofrågor på Sveland Djurförsäkringar.

Leriga hagar som fryser
Ett annat riskmoment under vintern är en hage som varit lerig och sedan frusit. Vrickningar är inte ovanligt. 
- Har man en sommarhage som vilar på vintern så kan det vara en god idé att låta hästarna gå där när det frusit. Risken för vrickningar minskar och hagen tar inte skada om det är tjäle i marken. En del hästägare väljer också att lägga på snösulor för att undvika att det klampar ihop sig och blir styltor under hästens hovar. Även styltor kan orsaka vrickningar, säger Ursula Lige.

Isbroddar och boots
Cecilia Qvarnström, trefaldig världsmästare i enbet, hippolog och profilkusk för Sveland berättar att hon alltid broddar sina hästar. 
- Jag har små isbroddar på dem och boots. Jag släpper aldrig broddade hästar tillsammans. När det är fruset släpper jag däremot gärna ut dem i sommarhagen så de får mer yta att rasta sig på.

Lika glatt som is kan bli, lika hal kan en kortklippt gräsmatta som fått mycket regn vara. 
- Jag hade en ettåring som fick en fläkskada på hösten. Det syntes ingenting ytligt men det visade sig att höftkulan krossats i sexton bitar. Det fanns inget att göra. Jag är väldigt försiktig med både is och gräs, säger Cecilia.

Riskbedömning
Svelandprofilerna Stefan Jansson och Emelie Grönberg resonerar på samma sätt. 
- Det är pest eller kolera men jag tycker det är större risk med fläkskador, säger Emelie Grönberg som tävlar framgångsrikt i hoppning.

Emelie tar bara av broddarna när hästarna ska åka lastbil. 
- De har inte benskydd i hagen och jag har aldrig varit med om några större skador. De går en och en, säger Emelie.

Hos Stefan Jansson blev ungefär hälften av hästarna broddade för en vecka sedan. 
- Vi håller en hage isfri och resten har fått på broddar så de kan gå ut. Det är alltför stor skaderisk att inte ha broddar i en isig hage. Jag hoppas att det blir bättre väder väldigt snart, säger Stefan.

Fläkskador sker året om
Statistiken visar att fläkskador sker året om – inte bara vid isigt underlag. Muskelömhet, muskelsträckning och mekaniska skador kan ske om hästen halkar och rehabiliteringen kan bli lång om man har otur.  

Kraven från jordbruksverket säger att hästar ska normalt sett ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter dagligen. Undantag kan göras till exempel om det är nödvändigt för att skydda hästarna vid onormala väderleksförhållanden eller om det är nödvändigt för att skydda hästarna från skador eller sjukdom vid onormala markförhållanden som inte kunnat förebyggas

Vintertips till dig med skodd häst:

  • Välj ett par små isbroddar om hästen ska gå med dem jämt.
  • Har du en sommarhage som är jämn? Låt hästarna gå där när det är tjäle i marken för att undvika ojämna hagar.
  • Har hästen lätt för att trampa sig själv så använd gärna boots.
  • Prata med hagkompisarnas ägare innan du släpper ut hästen med broddar.

 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring