Ingelas sto födde tvillingar: ”Det är två underbara, superpigga fölungar”

För en tid sedan skedde något mycket ovanligt på Joelsbo Stuteri i Värnamo. Svelandkunden Ingela Johanssons sto Rhoson Anja födde tvillingar!
– Det är två underbara, superpigga fölungar. De springer i racerfart och busar med varandra som singelföl aldrig gör. Man märker att de upplever att de hör ihop, säger Ingela.

När upptäckte du att det var tvillingar?
– Rhoson Anja skannades vid cirka 16 dygn och då syntes endast en blåsa. Att det var två föl fattade vi därför först när hon lade sig ner en andra gång och ut kom ytterligare en stor blåsa. Jag skyndade mig att dra hål på den och hjälpte till att dra ut fölet. Det var lite slappt i början, men med lite massage och daskande kom hon i gång. Vi har hållit på i snart 35 år med uppfödning av welshponnyer och detta är första gången vi har fått tvillingföl!

Vad tänkte du när du såg att det var tvillingar?
– Då jag tidigare hade bestämt att detta trettonde föl skulle bli Anjas sista, tänkte jag när jag såg hingstfölet som kom först, att det var en liten slattfölunge som blev den sista. Men stofölet som kom därefter var ännu mindre och det är ju inte så märkligt. Jag måste säga att jag blev lite chockad över att det var tvillingar och tänkte ”vad gör vi nu?”.

Hur reagerade stoet?
– Hon var först lite fundersam över vad det var jag drog fram till henne. Hon hade ju redan ett föl! Men hon tog dem till sig och tog hand om de bägge två och så har det fortsatt.

Vad heter fölen?
– De har fått namnen Joelsbo Miracle och Joelsbo Alivia. Bägge namnen syftar på hur de kom till världen.

Finns det något speciellt att tänka på när ens sto har fått tvillingföl?
– De här tvillingarna har diat bra och har en van mor, så jag har endast i början hjälpt den lilla att få mer tid att dia, då storebror gärna stångar sig fram först. Så här långt har jag inte behövt stödmata fölen och jag hoppas att Anja ska klara att ge di tills de kan få lite mer annan mat att äta.

Berätta lite om din verksamhet.
– Vi har haft fina framgångar med våra uppfödningar och fått fram fyra godkända hingstar, många diplomston och våra avelsston har belönats med Elit. Dessutom har vi också fött upp landets hittills högst bedömda treåring oavsett ras, belönad med 55 poäng på både gångarter och hoppning.

Foto: Jenny Nilsson

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring