Hur går en fölning till? Tips och råd när ditt sto ska föla

Hur vet man att det är dags för fölning och hur går det till? Vi ger dig tips och råd om hur du ska agera när ett föl kommer till världen. 

En normal dräktighet för ett sto är cirka 340 dagar. Fölningen ska ske någon gång mellan dag 310 och 370 för att fölet ska ha bäst chans att överleva. Det är viktigt att stoet får lugn och ro innan det är dags. Hästboxen bör även vara rengjord och välhalmad. Ha transport och nummer till veterinär redo om något skulle gå fel. Se också till att stallapoteket är uppdaterat och komplett. Det kan vara bra att köpa hem lite mjölkersättning om stoet av någon anledning inte har mjölk till fölet. Läs mer om hästens dräktighet och förberedelser här.

Hur vet man att det är dags för fölning?
Det är viktigt att du är med när ditt sto fölar. Om något skulle gå fel måste du kunna hjälpa till eller ringa till veterinär. Därför bör du hålla noggrann koll på stoet när det börjar närma sig. Det finns en del tekniska hjälpmedel du kan använda dig av, till exempel svettdetektorer eller rörelsedetektorer. TV-bevakning är också hjälpmedel du kan använda dig av. 

När det börjar närma sig förlossning förbereder sig det dräktiga stoet inför vad som är på väg att hända. Ungefär en månad innan fölning utvecklas och sväller juvret. Juvret fylls med mjölk ca 2 veckor innan fölning och vaxproppar kan ses 1-2 dygn före fölningen (hos ca 30-40% av alla ston). Slidan förlängs och bäckenligamentet förslappas några dagar före förlossningen sätter igång. Om stoet visar tecken på infektion eller andra förändringar i könsorganen bör du kontakta veterinär. Viktigt att komma ihåg är att alla ston är olika och att tecknen varierar mellan olika ston och dräktigheter. 

Fölningens stadier 
Det första stadiet brukar kallas öppningsstadiet. Stoet visar ofta en viss oro och lätta koliksymtom kan ses dagarna före fölning eller i samband med öppningsstadiet. Det första stadiet kan pågå från en timme upp till fem timmar. Det är under denna fas som fostret intar förlossningsställning. Många ägare känner oro att fölet ska ligga fel, men fellägen är ovanligt. 

Det andra stadiet är det så kallade utdrivningsstadiet. Då brister den yttre fosterhinnan på stoet och fostervattnet rinner ut. När vattnet har gått är det viktigt att få ut fölet snabbt. Om stadiet pågår i mer än 30 minuter finns det risk att navelsträngen kläms mot bäckenskanten som i sin tur kan få livshotande följder för fölet. Då bör du omedelbart kontakta veterinär.

Stoet får starka krystvärkar och behöver byta ställning flera gånger, många ston väljer även att lägga sig ner nu. Under förlossningen är det viktigt att stoet inte ligger med bakdelen mot en boxvägg då det finns risk att fölet kommer i kläm. Om vädret tillåter är det fördelaktigt om stoet fölar utomhus i gräshage. Värkarna stannar upp när fölets höfter passerar slidan och fölet blir liggande med bakbenen i stoets vagina.

Om stoet behöver hjälp att få ut fölet kan du försiktigt dra ner mot stoets hasspetsar i takt med värkarna. Tänk på att inte dra lika mycket i båda frambenen samtidigt då det skjuter fram fölets bogblad vilket kan försvåra passagen genom förlossningskanalen. Om fölet föds i fostersäcken bör du punktera den så att fölet inte riskerar att kvävas. Låt fölet ligga med navelsträngen kvar så länge som möjligt, ofta reser sig stoet och då går navelsträngen av.

Det tredje stadiet är utdrivningen av efterbörden. Efterbörden ska inte sitta kvar för många timmar för att undvika bland annat blodförgiftning eller förlossningsfång. När efterbörden kommit ut kan du undersöka den så att den ser hel ut. Om den inte släpper kan det ibland hjälpa med en promenad för att livmodern ska dra ihop sig vilket gör att efterbörden släpper. Om den inte släpper inom 3-4 timmar bör veterinär kontaktas. 

Efter fölningen 
När fölet väl är ute rekommenderas att stoet få vara ifred med sitt föl för att tvätta det, låta det dia och därefter vila. Håll koll på stoet så att hon mår bra, äter normalt och intresserar sig för fölet. 

Nyfödda föl ska:

  • Omedelbart göra andningsförsök och ta regelbundna andetag inom 30 sekunder
  • Ha en puls på 70-90 slag/minut
  • Rättningsreflex inom 5 minuter (lyfta huvudet och vilja lägga sig på bröstet)
  • Sugreflex inom 20 minuter
  • Försöka resa sig upp inom 30 minuter och stå upp inom 2 timmar
  • Dia inom sex timmar för att kunna tillgodogöra sig den livsviktiga råmjölken
  • Ska ha haft sin första avföring (tarmbecket) inom 15 timmar och kissat inom 12 timmar

Om någon del av det normala förloppet är fördröjt rekommenderar vi att veterinär kontaktas. Som kund hos Sveland har du fria videosamtal till FirstVet – veterinärkliniken på nätet. FirstVet är en trygg tjänst för de gånger du är osäker på om besöket på veterinärkliniken behövs, vid icke-akuta besvär, beteendefrågor eller om du snabbt behöver komma i kontakt med en veterinär. 

Försäkring
Sveland Foster är en försäkring för dräktiga ston som ger skydd för uteblivet eller förlorat föl. Fölet får en veterinärvårdsförsäkring under sina 30 första levnadsdagar med 100 000 kronor i veterinärvård. Försäkringen har ingen karenstid. Försäkringen kan tecknas tidigast från 40 dagars dräktighet och senast 25 dagar före beräknad fölning. Läs mer om vår populära fosterförsäkring här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring