Kom ihåg uppvärmning och nedvärmning

Allt för många hästar skadas av felaktig träning. Därför är det viktig att man prioriterar uppvärmning, nedvärmning och stretching. Det i sin tur ökar prestationsförmågan och bidrar till att förebygga skador hos hästen. Sveland Djurförsäkringars travexpert Markus Pihlström delar med sig av sina bästa råd och tips.

Träningspasset med hästen är ofta härligt och känslan efteråt är oslagbar. Det som många tyvärr slarvar med på grund av tidseffektivitet eller tristess är uppvärmning och nedvärmning.

Precis som för oss människor, är det viktigt att hästarna värmer upp innan träning eller tävling. Om inte hästens muskler är varma och tänjbara kan till exempel hästen få svårt att dämpa en plötslig kraftig belastning. Framför allt hjälper uppvärmningen till att få igång hjärtsekvensen, rörligheten ökar och skaderisken minskar. Det är också en bra fysisk och mental förberedelse inför en fysisk aktivitet samtidigt som det ökar hästens prestationsförmåga.

- En travhäst drabbas av samma sjukdomar och skador som vilken annan häst som helst. Det är viktigt att hästen värms upp och ner ordentligt innan träning eller tävling – oavsett om hästen tränas på elitnivå eller används som motionshäst, säger Markus Pihlström.

Nedvärmning
Likaså är det viktigt med nedvärmning efter ett träningspass eller tävling. Genom att avsluta den fysiska aktiviteten med att varva ner i tempo, får man ner pulsen på hästen och får bort eventuella slaggprodukter som har bildats under träningen. Det gör också att hästen återhämtar sig snabbare till nästa träningspass.

- Inom hästvärlden ser jag många gånger att det slarvas med nedvärmning efter en fysisk aktivitet. Det är viktigt att man får ner pulsen på hästen innan man ställer den i boxen. Ofta räcker det med cirka tio minuter, beroende på aktivitetens nivå och längd.

Stretching
Stretching är ett bra sätt att avsluta träningen med för att få långa och smidiga muskler på hästen. Stretchingen behöver inte ske direkt efter träningspasset utan kan ske någon gång samma dag. Att använda sig av ett stretchingprogram är ett bra sätt att gå igenom hästens stora muskelgrupper och de muskler som har använts mer intensivt under träningspasset eller tävlingen. Även massage är bra för hästen.

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring

Vår hästförsäkring för dräktiga ston som ger skydd för uteblivet eller förlorat föl

Veterinärvårdsförsäkring för fölet ingår med 100 000 kr de första 30 dagarna

Stoet behöver inte vara grundförsäkrat hos Sveland