Checklista vid transport av häst

Om du ska transportera din häst har du förmodligen redan mycket att tänka på. Kanske ska du åka och tävla eller köra till veterinären? Vi på Sveland Djurförsäkringar vet hur knepigt det kan vara att lasta en häst och hålla ordning på de regler som finns. Därför har vi tillsammans med Sylve Söderstrand från JumpClub samlat några av de viktigaste sakerna du behöver tänka på.

Jordbruksverket bestämmer reglerna
I Sverige är det Jordbruksverket som bestämmer vilka regler som gäller vid hästtransporter. Reglerna finns för både din och djurets skull och syftar till såväl trafiksäkerheten som till djurets välmående. Det finns olika regler för olika omständigheter, så det är viktigt att vara noggrann.

Har du det körkort som krävs?
Glöm inte att kontrollera din behörighet för ekipaget. Är du osäker har Transportstyrelsen en kalkylator som hjälper dig!

När är det inte lämpligt att transportera?
Ibland är det säkrare för både dig och hästen att stanna hemma. Använd ditt förnuft och känn efter vad som känns rätt. Transportera inte din häst när det inte är lämpligt, exempelvis vid väldigt dåligt väder eller väglag. Är hästen sjuk eller skadad ska den inte transporteras, med undantag för resa till veterinären. Rådgör med din veterinär om du är osäker på om det är lämpligt att transportera hästen eller om någon annan lösning är bättre.

Förbered och kontrollera släpet innan du lastar
Innan du lastar hästen är det viktigt att du kontrollerar att allting sitter rätt på släpet. Är bommarna satta i rätt höjd för hästen? Är kablarna rätt kopplade? Fungerar blinkers och bromsljus? Sitter släpet fastordentligt? Tänk också på att följa reglerna för skyltning av släpet och tydligt markera att det transporteras levande djur i det.

Se till att ditt släp uppfyller Jordbruksverkets regler. Minimiytan för släpet beror på hur stor hästen är. På Jordbruksverkets hemsida finns en tabell där du kan se vad som gäller för just din häst.

När du vet att släpet är stort nog kan du börja förbereda golvet i transportutrymmet. Det ska vara slätt och täckas med lämpligt strö- eller bäddmaterial så att det inte blir halt om hästen till exempel kissar eller det kommer in vatten i släpet. Det är också viktigt att det är bra ventilation i transporten, vilket bland annat minskar risken för att hästen drabbas av transportsjuka.

Hästtransport

Bra saker att ha med sig
När du har kontrollerat släpet kan du börja lasta in packningen. En sak som alltid måste finnas med är hästens pass, men det finns några andra saker som också är bra att packa med. Ta till exempel med en kniv så att du snabbt kan skära upp grimskaftet om det skulle behövas. Om olyckan är framme är det också bra att ha med sig extra grimma och grimskaft så att du kan ersätta det trasiga. Vid resor som är längre än åtta timmar behöver du ha med dig vatten och foder till hästen.

Många fokuserar på att hästen ska ha det bra och glömmer bort sig själva:

- Du ska vara utrustad med bra skor och bära handskar när du håller i repet så att du inte skadar dina händer om hästen drar. Hjälm är alltid viktigt och sist men inte minst ska du vara utrustad med mycket tålamod, tipsar Sylve Söderstrand.

Lasta hästen
För många är själva lastningen den svåraste biten. Öva därför ofta på detta när du inte har någon tidspress och är stressad. Du kan underlätta lastningen genom att ha en bra relation med din häst.

- Den ska känna att det är du som är ledaren. Om den har lärt sig att känna förtroende och respekt för dig kommer hästen att gå in i släpet för att den litar på dig, berättar Sylve.

Parkera också på ett sätt som gör att hästen förstår var den ska gå. Det ska kännas naturligt för den att gå in i släpet. Du kan till exempel backa upp längs med ett staket eller använda linor. Se till att du har gott om tid på dig.

Be gärna någon att hjälpa dig när du ska lasta hästen. Att vara flera som hjälps åt är ofta lättare eftersom det är flera moment som ska fixas. Det minskar också risken för att du eller hästen gör er illa.

Sylve

Vänj hästen vid att transporteras
Sylve berättar vidare att ett annat fel många gör är att de inte ger sin häst någon chans att vänja sig vid att transporteras. Om hästen fortfarande är ung kan du vänja den genom att köra några korta rundor innan er riktiga resa. Sällskap kan också ha en lugnande effekt:

- Om det är en yngre häst kan den känna sig trygg i en äldre hästs sällskap eller kanske tillsammans med en lugn ponny. Det viktiga är att den har sällskap. Flockinstinkten gör att hästen känner sig lugn om hästarna runt omkring är lugna.

Under körningen
Det är tillåtet att transportera en häst i upp till åtta timmar. Om du ska transportera djuret under en längre tid än så gäller särskilda regler. Läs mer hos Jordbruksverket. Där kan du också läsa mer noggrant om vilka regler som gäller för olika sträckor.

Tänk på att anpassa farten och ta hänsyn till kurviga vägar. Det är många som kör alldeles för fort och ovarsamt med sina hästar enligt Sylve.

- Det kan orsaka en rädsla hos hästen som inte går över, speciellt om det är trångt. Då kan hästen få panik och känna sig instängd vilket kan göra det svårare att lasta den nästa gång ni ska iväg.

Du måste kontrollera hästen minst varannan timme. Om ni skulle råka ut för en olycka måste du också ha bra möjligheter att kunna rädda hästen. Sylve ger ett sista tips på vägen:

- Är man orutinerad ska man ta hjälp av någon som kan visa och berätta. Det är alltid bra att rådfråga någon annan!

 Checklista!

  • Rätt körkortsbehörighet    
  • Kontrollera att släpet sitter fast samt bromsljus och blinkers    
  • Hästens pass    
  • Kniv, extra grimma och grimskaft    
  • Bra skor, handskar och hjälm    
  • Lädergrimma och transportskydd    
  • Tid och tålamod!

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring