Aktivera hästen under årets mörka dagar

Cecilia Qvarnström delar med sig av sina bästa tips på hur du aktiverar din häst under de kalla och mörka vintermånaderna. 

- Vinterns träning är den som lägger säsongens resultat brukar jag säga. Höst, vinter och vår tränar jag faktiskt mina hästar som mest. När säsongen kommer igång så tävlar man så pass mycket att hästarna i princip måste vila både mentalt och fysiskt ganska stora delar av tiden mellan tävlingarna. 

1. På vintern blir det en hel del skritträning som ger väldigt mycket kondition och styrka i ligament och leder. Hästarna skrittas mestadels på hårt underlag som asfalt eller grusväg. Två gånger i veckan skrittas hästarna ut i vagn minst en timme per pass. Hästarna gillar det och lär sig att njuta och slappna av. 

2. Jag är noga med att hästarna alltid får göra något varje dag på vintern. På sommaren har de alltid gräshagar hos mig och de kan njuta av sol och långa dagar. På vintern blir det tråkiga paddockar med korta dagar. Jag försöker att låta hästarna gå ute alla ljusa timmar på dagen och sedan aktivera med träning när det blivit mörkt. Till exempel lasta och köra till ridhus med olika upplägg varje dag. Ridning, tömkörning, hoppning blandat med lite körning. Jag har den fina förmånen att även kunna köra på en täkt galoppbana med ljus och fint underlag. Där kan hästarna till och med få längre galopparbeten i vagn. Någon gång då och då får de även vattengympa på vattenband. 

3. Sista tipset är att hästarna får lite extra kärlek i form av massage, långa rykter och extra god mat. Jag ger hästarna morötter varje dag och har en noggrann foderstat uträknad efter konstens alla regler. Men linfrö och morötter gillar de skarpt!

 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring