10 tvättråd som varje ryttare behöver veta!

Tvätt är mindre roligt och älskar du hästar så går ofta tvättmaskinen varm där hemma.

Gör din vardag lättare genom att använda de här nyttiga tvättråden. Det kommer spara dig både tid och pengar!

1. Få bort hår effektivt genom att först dammsuga bort hår från dina kläder, filtar och schabrak innan du tvättar dem. Det håller din tvättmaskin renare och håller hår borta från dina sadelunderlag, ridbyxor m.m.

2. För att få bort veck på dina skrynkliga kläder kan du lägga dem i torktumlaren tillsammans med en isbit eller två. När isen smälter uppstår en ånga som gör att kläderna snabbt slätas ut samtidigt som du slipper ta fram strykbrädet. Om du inte har en isbit till hands, släng bara i en fuktig handduk tillsammans med kläderna.

3. Om du har bråttom att få din tvätt torr kan du slänga in en torr handduk tillsammans med kläderna innan du sätter igång torktumlaren.

4. Undvik statiska kläder genom att göra bollar med aluminiumfolie och lägg dem i torktumlaren med de våta kläderna och torka som vanligt. Det går även att låta tvätten lufttorka för att förhindra statisk elektricitet, vilket dessutom är bättre för miljön.

5. Om hästen har en färgstark garderob, lägg till en halv kopp vinäger tillsammans med det som ska tvättas för att förhindra att färgerna blandas ihop. Om du inte har någon vinäger till hands kan du använda en tesked salt.

6. Använd två tvättkorgar för att separera kläder i vitt respektive färg. Sortera dina kläder noggrant och se till att läsa tvättlappen så kommer dina kläder hålla längre! 

7. Spara tid genom att ställa in ”snabb-inställningen” på tvättmaskinen för att tvätta dina schabrak.  

8. Få bort fläckar på dina vita finkläder genom att gnugga med tvål före tvätt. Om området är missfärgat kan du blanda ättika med varmt vatten och applicera direkt på fläcken. Tvätta sedan som vanligt med så varmt vatten som plagget tillåter. Och voilá! Svettfläcken eller gräsfläcken kommer att vara borta!

9. Lämna in hästens vintertäcken till en miljövänlig kemtvätt. Vanliga tvättmaskiner är inte menade för att klara den uppgiften. Det finns även företag som har större maskiner som tvättar täcken.

10. Få bort dålig lukt och rengör din tvättmaskin regelbundet. Häll ner cirka 3 dl ättikssprit i tvättmedelsfacket och kör ett 90-graders tvättprogram i en tom tvättmaskin.

 

Glöm inte att vara snäll mot miljön!

  • Tänk på att dosera tvättmedlet rätt.
  • Undvik sköljmedel i största mån. Använd istället några matskedar vinäger för en mjukgörande effekt
  • Avstå att förtvätta din tvätt. Fyll istället hela tvättmaskinen med tvätt istället för två stycken halvtomma maskiner.
  • En del kläder behöver inte tvättas utan mår bäst av att vädras, till exempel ull och organiska material.
  • Om möjligheten finns är det såklart bäst att hänga upp tvätten utomhus. Om du behöver torktumla, låt tvätten centrifugera länge i tvättmaskinen så förbrukar tumlaren mindre el när tvätten ska torkas.

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring

Vår hästförsäkring för dräktiga ston som ger skydd för uteblivet eller förlorat föl

Veterinärvårdsförsäkring för fölet ingår med 100 000 kr de första 30 dagarna

Stoet behöver inte vara grundförsäkrat hos Sveland