Inför hundköpet - plats för hund


Publicerad den 17 augusti 2015

Hur stor plats tar en hund? Rent fysiskt beror givetvis på hur storväxt den är men man måste inte ha ett stort hus för att kunna ha en hund av någon större ras. Inte heller måste man bo på landsbygden, vilket allt fler stadsbor har insett. Det går alldeles utmärkt att ha hund i stan.

Hur stor plats får hunden ta i ditt liv? Det är inte meningen att du ska förändra hela din tillvaro bara för att du köper hund, men det är bra att tänka igenom hur livet ser ut så att hunden passar in och blir en självklar del av det.

Hund mitt i stan
Det kan hända att det är bekvämare att bo på landsbygden, eller i eget hus någon annanstans. Men faktum är att hundar i tätorter får fler promenader, mer träning och fler hundkompisar. Hundägaren i stan måste gå minst tre promenader om dagen. Ta sig till en park eller rastgård, låta hunden hälsa på sina kompisar på dit- och hemvägen, stå ut med buller, träna stanna/gå/sitt osv. Hundägaren i hus kan falla för frestelsen att släppa ut hunden på tomten för morgon- och kvällskissningen och kanske till och med ta en cigarrett på altanen under tiden.

Kan man ha stor hund i lägenhet? Ja, varför inte. Förutsatt kanske att man inte har en neapolitansk mastiff i en övermöblerad studentlya på 18 kvm. Hund och ägare måste ju kunna röra sig inomhus. Men motionen sker övervägande utomhus, så man måste inte välja en dvärghund om man bor i lägenhet.

Hund på landsbygden
I stan är vissa krav på vett och etikett större än på landet. Man måste plocka hundbajs, hålla hunden i koppel och se till att den fungerar ihop med andra hundar och människor. Bor man i stan finns troligen fler trappor, bussar, tåg och bilar att vänja sig vid och dessutom annan ljudnivå, många lukt- och synintryck som ständigt växlar och som hunden måste vänja sig vid. Och en hund som skäller jämt och ständigt är ett större problem i lägenhet än i ett hus på landet. Åtminstone för omgivningen. Men självklart passar en hund utmärkt i alla miljöer. Ett genomtänkt hundval och engagerade ägare är en bra början.

Bilresor med hunden
Reser du ofta med bil är det däremot klokt att väga in tillgången på utrymme i ditt val av hund. Det är dessvärre alldeles för vanligt att hundar reser utan något som helst skydd i bilen. För mindre hundar fungerar bilbälte utmärkt. Se bara till att spännen och sömmar är testade och säkra. Plastspännen som ”klarar upp till 15 kilo” kanske kan hålla en handväska på plats vid en olycka, men även den minsta hund kommer upp i ansenlig vikt vid en krock. Tunna stålburar och tygburar är bra tillfälliga förvaringsplatser men är inte avsedda för biltransporter. Säkrast reser hunden i en kraftig bur, fast monterad i kombi-bilens lastutrymme. Har man en stor hund får man räkna med att buren tar upp minst halva utrymmet. Har du många stora hundar kan en hundtrailer vara ett alternativ.

Resor med hunden
Brukar du tillbringa semestern i husvagn? Eller föredrar du campingliv i tält? Du kanske tillbringar hela sommaren i båten? Vill du att hunden ska följa med måste det finnas plats för den även där och att den får sin dagliga rastning och motion.
Att hyra stuga kan vara lite knepigare när man har hund, det är inte alla som accepterar att man har med sig sällskapsdjur. Detsamma gäller hotell, pensionat och vandrarhem.

Utlandsresan
Vill du ta med hunden på utlandsresan går det numera relativt smidigt inom EU, men det kräver lite planering. Dessutom, med det rasförbud som finns i Danmark sedan några år tillbaka, är det inte tillåtet att vistas i landet om man har en hund av någon av de förbjudna raserna med sig (eller en blandning mellan några av dessa raser). Är man på genomresa får man göra kortare stopp för att rasta hunden som då måste vara kopplad och försedd med munkorg.

Kanske mår hunden bättre på pensionat eller hos någon släkting när du reser på skid- eller solsemester.

Det mesta brukar lösa sig och hundar är mycket anpassningsbara, men det är bra om du har tänkt igenom de här frågorna så att du kan ge hunden dess rättmätiga plats i ditt liv.© Lena HeimlénBilaga: 130327_art6hund_platsförhund.pdf >>

Aktuellt

Bildgalleriet
Dela med dig av dina söta eller roliga djurbilder!
Läs mer

Är du kund hos oss?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan!

 
 

Kontaktinformation

Besöksadress: Österg. 15, Hässleholm
Postadress: Box 31, 281 21 Hässleholm
E-post: djur@sveland.se
Tel: 0451-38 30 00
Fax: 0101-50 55 44
Karta: Se karta