Inflammation i analsäcken

Analsäcksinflammation är en av de vanligaste sjukdomarna hos hundar.  Inflammerade analsäckar är obehagligt och kan göra mycket ont. Din hund behöver troligen hjälp av en veterinär att tömma dem på sekret. Vissa hundar drabbas en enda gång i sitt liv medan för andra är det ett återkommande problem.

Hunden har två körtlar, så kallade analsäckar, som sitter på vardera sidan precis innanför analöppningen. I säckarna samlas ett sekret som normalt sett töms ut regelbundet när hunden bajsar.

Man vet inte riktigt vilken funktion sekretet har men man tror att en doftmarkerande körtel fungerar revirmarkerande. När körtlarna fungerar normalt på hunden ska de producera en lättflytande vätska. Problemet är relativt vanligt, framför allt tycks småväxta raser vara överrepresenterade.

Analsäcksinflammation orsakas av att körtlarna blir överfyllda och inflammerade och kan därför inte tömmas normalt. Det stillastående innehållet leder till en inflammation/infektion.

Symtom
Symtomen vid analsäcksinflammation består i att djuren visar irritation från bakdelen. Ofta slickar de sig och luktar illa runt analöppningen eller åker kana på ”stjärten”. Ibland kan de stanna upp mitt i en rörelse och snabbt titta på sin bakdel eller bita efter den. Detta beror på att tillståndet är smärtsamt. Ibland är de till och med så irriterade att de slickar upp stora sår på bakre delen av kroppen. Rodnad och svullnad kan också uppstå runt analöppningen.

  • Klåda i analområdet
  • Hunden åker kana med ändan
  • Slickar/biter sig runt svansroten

Behandling
Kontakta din veterinär vid symptom på analsäcksinflammation. I vissa fall kan den här överfyllnaden/inflammationen utvecklas till en böld som kan vara smärtsamt för hunden. Veterinären kan tömma samt spola analsäckarna. Analsäcksinflammation är en sjukdom som ofta kan återkomma då den en gång har börjat. Om sjukdomen återkommer frekvent kan man operera bort analsäckarna.

Det kan också vara bra att lära sig hur man klämmer ut analsäcksekret för att undersöka hur sekretet ser ut. Att tömma analsäckarna regelbundet kan även vara ett sätt att förebygga inflammation. Be din veterinär visa dig hur man gör!

Kom ihåg! 
Det kan ibland vara svårt att veta när man behöver ta sitt djur till veterinär och när går bra att avvakta. Som kund hos Sveland har du fria samtal Svelands Vårdguide och FirstVet.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring